fredag 5 februari 2010

Snöskottningsregler

Det har kommit en stor mängd snö, och mera är på väg.

På det nybildade Regionförvaltningsverket hyser man stor oro för den civila befolkningens välmående. Det är av denna orsak som förhållningsregler görs, att vi inte ska skada oss. Eller andra. Här ännu ett exempel på detta:

"Arbetarskyddsinspektörerna vid Regionalförvaltningsverket i Södra Finland vill påminna om risken för fall vid snöskottning från tak.

Minst två personer behövs på taket när snö ska skottas ner. Dessutom förutsätter arbetet att en tredje person står nere på marken och övervakar att snön som faller ner inte medför fara eller risker för de förbipasserande. Området ska också spärras av med hjälp av avspärrningsanordningar.

Det är inte tillåtet att anlita arbetstagare under 16 år för snöskottning från tak, eftersom det i arbetet ingår en risk för fall. Om avsikten är att en ung arbetstagare mellan 16 och 17 år ska utföra snöskottningen från taket, ska arbetsgivaren lämna in en anmälan till arbetarskyddsmyndigheten, innan arbetet inleds."

Undra sjutton på att det är dyrt att få någonting gjort numera.


Runeberg

Runebergsdagen.

Jag satt i godan ro och skrev inledningen till dagens Runeberg-inlägg, hämtat från 1891, då det slog mig som bekant. Visst, sjutton! Det här skrev jag i fjol. För att inte köra repris på repris, såsom YLE numera gör, tar jag någonting helt annat.

Stadens brunnar (Tidningen Hangö, söndag 5 februari 1893)

Då till följd af rådande stränga köld vattnet uti stadens samtliga brunnar minskats i sådan grad att pumpvärken för närvarande icke förmå upphämta vatten från desamma, hvilket särskildt gäller brunnen vid Rådhustorget, anmodas allmänheten härmed att afhämta sitt behof af vatten till dryck och mat från den s. k. "Artistbrunnen" i närheten af Börtzells såg, hvilket vatten vid anstäld analys befunnits vara särdeles godt. Vatten för annat än matbehof kan upphämtas från brandvärkets pumpar utanför Grand Hotel.
* * *
För att nu inte helt glömma Runeberg, ger jag här ett av de otaliga "äkta" recepten som finns på Runebergstårtor. Kanske någon har ett annat?

100 g smör
1,5 dl socker
(2 droppar bittermandelolja)
1 dl vetemjöl
4 msk kokosflingor
9 msk skorpmjöl
0,5 tsk bakpulver
2 ägg
Till dekoration:
hallonsylt
1 dl pudersocker
2-4 tsk vatten eller citronsaft

Grädda i 175-200°C.

Smörja och bröa formarna. Blanda de torra ingredienserna. Rör smör och socker vitt och pösigt. Vispa äggen lätt. Tillsätt smör-sockerblandningen i äggvispet lite i sänder. Blanda i bittermandelolja. Blanda i de torra ingredienserna.

Fyll formarna till hälften med smet. Grädda tårtorna ca 7 min. Ta ut dem ur ugnen och tillsätt hallonsylt. Ställ sedan in tårtorna i ugnen på nytt, 10 - 13 minuter beroende på höjd. Låt svalna, dekorera.