söndag 19 april 2009

Och så där på tal om mode...

19.04.1891 var det datum då följande inlägg gick att läsa i lokaltidningen Hangö:

- Otur wid tullwisitationen hade senaste torsdag en modehandlerska, som anände med Express från Stockholm. Hon uppgaf nämligen, att ett i hennes kappsäck befintligt paket innehöll ett enkelt klädningstyg för hennes tjänsteflickas räkning, men då paketet öppnades befanns det innehålla en packe sidensammet, tillräckligt stor för minst två klädningar. Då wisitatörn icke kunde få i sitt hufwud, att den unga damens tjänsteflicka gick klädd i siden och sammet, blef det enkla tyget i wederbörig ordning förtulladt. Oturen representerade för modehandlerskan en penningesumma af 70 mk. - och hade kunnat bli än dyrare, om tyget helt och hållet tagits i beslag.

Sådär på tal om Uddskatan...

Uddskatan var Finlands sydligaste spets ännu på 1700-talet. På 1800-talet förflyttades den sydligaste spetsen till Tulludden, då svallvågor lyfte upp sand till ett smalt näs som förenade Tullholmen med fastlandet.

Det förekommer många sällsynta och utrotningshotade djur- och växtarter inom naturskyddsområdet, vilket gör området till ett kärt objekt för våra lokala gröna.

Vår och höst besöks Uddskatan av tusentals flyttfåglar och på området finns även en fågelstation, som började sin verksamhet år 1979. 


Det nuvarande naturskyddsområdet grundades år 1990 och förvaltas av Forststyrelsen. Området är en del av objektet Tulluddens fågelskyddsområde som ingår i Finlands Natura 2000-nätverk. Vattenområdet samt stränderna fridlystes redan år 1933. Området innefattar bl.a. den grunda Gåsörsviken med ett rikt fågelliv, frodiga lundar, små ängar samt själva Uddskatan, som är en vacker, karg och bergig udde. Områdets landareal är 32 ha och vattenareal 153 ha.

Dit.