torsdag 11 mars 2010

Med gratulationer

Tidningen "Hangö" utkom med sitt provnummer för 120 år sedan, den 11 mars 1890. Som grundare och ansvarig utgivare stod affärsmannen, sedermera stadsfullmäktigeledamoten, Ferdinand von Wright. Första chefsredaktören var W. E. Lindbohm. von Wright sålde redan i augusti rättigheterna till tidningen åt bokhandlaren Anders Kaustell, som då grundat ett boktryckeri. Av någon anledning förekommer det i uppgifter på diverse ställen att Kaustell var grundare av tidningen, men så är alltså inte fallet.

Under tiden fram till den 12.03.1940, då evakueringen av staden med omnejd vidtog, hann tidningen Hangö svälja sådana konkurrenter som "Hangö-Pressen", "Hangö-Posten" och "Hangö-Bladet".

Under 1941 utkom tidningen under namnet "Hangöbon", innan den i december återtog namnet "Hangö". För att 1972 bli den för oss så bekanta "Hangötidningen/Hangonlehti".

Även sedan dess har tidningen slukat konkurenter eller, som det numera kallas, fusionerats. På listan finns "Hangö Udds Nyheter" och "Kustens Morgon".

Hangötidningens uppgift som en förmedlare av lokala nyheter och reportage gällande evenemang samt människor i vår närhet har genom dessa 120 år varit i en synnerligen viktig ställning. Det är en uppgift som ingen annan kan fylla, än den som själv är närvarande där det händer och där människorna finns.

Med förhoppning om lokalnyheter i ytterligare 120 år ber jag att få gratulera!