måndag 10 maj 2010

Fyra Vindarnas Hus

Som säkert många av er vet öppnar De Fyra Vindarnas Hus traditionellt till Morsdagen. Så även i år. Ledig dag, som även vi företagare någon gång nu och då unnar oss, firade jag med en cykeltur till förutnämnda ställe.

En stilla vårdag, utan dessvärre regn och blåst, är 4 vindarna ett av stadens smultronställen.

Trångt om saligheten är det inte, turistsäsongen är det ännu en bra tid till. Systrarna Margita Mutikainen och Kerstin Roman (bilden t.v.), med benägen hjälp av Kerstins gubbe Hasse har fullt upp med att städa och att ställa allt i ordning inför inkommande säsong. Ordentliga dagsverken på gång, således.

En god whisky tar sig Kerstin tid att servera, och en liten pratstund gällande gamla minnen. Inför sommaren verkar det inte ingå några större förändringar, alla klassiker på matlistan finns kvar. Och god tur är det, för många av dem hör till de saker jag brukar se fram emot längs med vintern.

En måndagsreflektion


Gårdagens Västra Nyland bjuder på en artikel av Eva Hagman som jag tycker är intressant. Det faktum att Hangö hamn ska bli affärsverk är ju ingen nyhet i sig, arbetsgruppen tillsattes redan senaste höst och den nya kommunallagen förutsätter en sådan omändring. Det intressanta är att hon använder hamnen i Åbo som jämförelsematerial och som exempel. En förkortad version av artikeln i fråga går att läsa på VN's internettidning om ni inte har tillgång till originalet.

Det framkom på den intervju jag gjorde med hamndirektör Paavo Lyytikäinen för en tid sedan att detta med ombildning av hamnen till affärsverk med stor sannolikhet endast är ett mellanskede innan hamnen bolagiseras helt.

Det här betyder i praktiken att hamnen blir skattepliktig, och resultaträkningen blir viktigare än någonsin. Hur man sedan fördelar vinster och förluster med staden blir intressant att se.

I morgon kväll informeras hamnnämnden om vad konsultbolaget Audiapro kommit fram till. Stadsfullmäktige behandlar frågan på sitt möte i Juni, berättade den gode Paavo också.

Och javisst, redan det att hamnen blir ett affärsverk betyder att större delen medlemmarna i den nu så "viktiga" hamnnämnden får se sig om efter annan fritidssysselsättning.