fredag 4 juni 2010

Mera hus


Det är rent besynnerligt, som jag redan många gånger tidigare nämnt, hur det nu ska byggas nytt i staden. Här ännu ett exempel:

Västra Nylands Byggtjänst ämnar uppföra en mängd hus på det före detta Skogsnäset. Med före detta menar jag att det är svårt att i dagens läge jämföra Skogsnäset med det område som numera kallas till stadsdelen Skogsnäs. Missförstå mig bäst ni vill.

Den välrenommerade och så ofta i Hangö använda arkitektbyrån Stephan Horn har uppgjort storstilade planer på ett helt nytt kvarter på området. En beskrivning av detaljplanen, inklusive dess ändringar, hittar man som en PDF-fil HÄR.

Översiktskartan på den översta bilden ser ut som den gör, ingenting att klaga på där. Det är fritt fram att bo var man vill i detta land. Hur någon vill bo i ett husområde som ser ut likt hämtat från "jenkkina" med hus som ser ut som de på bild nummer 2, förstår jag inte. I synnerhet till det pris som tas av de som VILL bo på skogsnäsområdet... Men.


Hur man från Arkitektbyrå Stephan Horns sida vågar lägga ut en bild på hur området ser ut nu i sin översiktsplanförvånar mig storligen. På grundval av de bilderna väljer jag utan tvekan den orörda natur där nu råder. Men självsäkerheten har inga gränser bland beslutsfattarna i denna stad, den elogen ger jag gubbarna.

Till bildningsnämnden

Ännu ett vansinnesexempel på olika sätt att ställa till det med så kallade inbesparingar. Rubriken borde egentligen lyda "Skolavslutning".

Hangö Svenska Lärarförening har till Bildningsnämnden sänt ett brev, där man ber om utredning eller information om hur de praktiska arrangemangen sköts om sjätteklassisterna flyttas från Centralskolan till högstadiet och gymnasiet invid Skolgatan.

Brevet i sig har ingen på bildningsnämnden klarat av att tyda, tydligen, eftersom det är inskannat som en kopia och ställt i originalform i bildningsnämndens föredragningslista. Det vill säga på ligg.

Kanske en skrivmaskinskurs kunde ordnas för framtida medlemmar av bildningsnämnden? Hur som haver, de av er som inte vill lägga datorskärmen, eller er själv, på ligg för att kunna läsa vad brevet innehåller kan läsa det här (jag hoppar kallt över de inledande krusidullerna och går på det väsentliga):

"Många lärare i de svenskspråkiga skolorna är förfärade över planerna. Informationen gällande de praktiska arrangemangen kring förflyttningen har varit mycket bristfällig. ..."

"Speciellt på Hangö Högstadium och gymnasium hade ingen information om planerna tilldelats förrän våren 2010. ..."

"Ett önskemål har varit att lärarföreningen kunde ordna ett allmänt informationstillfälle gällande praktiska arrangemang kring uppflyttningen av åk 6 till högstadiet."

"I april 2010 kontaktade ordförande Katarina Sommardahl bildningschefen Karl-Erik Gustafsson som kontaktade skoldirektör Terhi Mantere. Bildningscheferna meddelade att de inte var intresserade av att delta i ett dylikt informationstillfälle. Karl-Erik meddelade vidare att planerna om uppflyttningen inte skulle förverkligas innan en tunnel intill järnvägsstationen skulle vara byggs."

O.s.v. Nu har jag nackspärr.

Kontentan av det hela innebär, trots alla protester från såväl lärare som föräldrar (ingen hör på barnen), att skolan blir för liten. På grund av att småskolorna stängs. Och nu blir en drös småbarn tvungna att springa över järnvägen för att lära sig skriva och läsa. För ingen tror väl mera på en tunnel än på julgubben?

Men dethär gäller endast de svenskspråkiga barnen. De finskatalande barnen behöver inte flytta. Så ni som inte läser svenska kan känna er lugna. Dessutom finns det en ypperlig text, på finska, på bildningsnämndens föredragningslista gällande detta. Skärp er, SFP!