lördag 21 februari 2009

Utveckla Östra hamnen!

Det kräver tekniska nämnden, och konstaterar följande:

För gästande båtfarare är Hangö en lockande rastplats mellan huvudstadsregionen och Skärgårdshavet. Sommartid är Östra hamnen händelsernas centrum och en utveckling av hamnområdet skulle göra staden mera levande. Östra hamnen, som är Finlands största gästbåthamn, är belägen i stadens centrum och en utveckling av hamnservicen utgör en central del vid utvecklandet av turistservicen i staden.

För framtida utveckling av Östra hamnen föreslår stadsingenjör Martti Kerkelä att följande åtgärder bör föreslås stadsstyrelsen (sic! Är det inte företagarna som ska utveckla turismen?):

1. För stadsstyrelsen föreslå att Östra hamnen utvecklas.
2. Att stadsstyrelsen påbörjar en planering om hur Östra hamnen kunde utvecklas.
3. Att stadsstyrelsen börjar söka samarbetskompanjoner och utarbeta ett nät med mål att på ett enhetligt sätt utveckla och väsentligt förbättra hela hamnområdet.

I mina ögon är det att upprepa samma sak tre gånger, men än sen bara det händer något...

Turistsekreterare Sissi Deiwick och Sten Öhman, som är teknisk direktör i Hangö, säger till YLE Västnyland att hamnen behöver förstoras och få bättre servicenivå. Deiwick säger dessutom att många klagar på att hamnen är för trång och för att bland annat duscharna är dåliga.

Det vore väl bäst, och lättast, att fördriva Hangöborna från Östra hamnen helt och hållet. Då vore det inte så trångt om utrymmet för Kimi Räikkönen, Teemu Selänne och andra sommarhangöbor som värderas så högt.

Ni vet, skattebetalarna.

Handelsutbyte


Tidningen Hangö innehåller söndagen den 21 februari 1892 ovanstående mästerstycke i svenska språkets användning.

Förutom denna informativa annons, kan man i densamma läsa följande notis:


Express medförde från Hangö: 12 kolly ägg, 6 d:o gummigaloscher, 24 d:o fågel, 2 d:o tungor, 124 d:o lök, 4 d:o kawiar, 41 d:o renkött, 179 d:o smör, 3 d:o lax, 8 d:o diwerse.

Wid ankomsten till Hangö medförde Express: 11 lådor symaskiner, 4 d:o anjovis, 5 fat tran, 82 säck. gräsfrö, 57 tackor koppar, 20 knpr. stålspett, 24 stäng. järn, 10 fat bomolja, 60 kolly plåt, 5 lådor frö, 10 kolly gröfre gjutgods, 97 knipr. rundjärn, 10 lådor nitnaglar, 28 st. järnplåt, 5 lådor spik, 276 stäng. winkeljärn, 296 d:o plåtjärn, 10 lådor färsk sill, 9 säckar garn, 17 kolly böcker samt cirka 140 kolly styckegods.


Sanering av rörnät

Hangö stad informerar:

Vatten- och avloppsverket sanerar Kapellhamnsvägens rörnät på avsnittet Linjegatan-Ankargatan.

Vägavsnittet kommer att vara avstängt för allmän trafik under saneringen. Störningar i vattendistributionen samt kvalitetsavvikelser i vattnet kan förekomma på området. Arbetena inleds 23.2.2009 och beräknas vara utförda i slutet av mars.

* * * * *

Från tekniska nämndens senaste möte:

Då byggnadsprogrammet för vatten- och avloppsverket ska uppgöras, så är utmaningen än en gång ovetskapen om vad som egentligen ska utföras under året. Trots den nedgång i ekonomin som pågår borde saneringen av gatuledningarna fortsätta för att få läckageprocenten i styr och reningen av avloppsvattnet på en bättre nivå tack vare minskade dagvattenmängder. En del av projekten är med eftersom vattentrycket där nästan är obefintligt.