fredag 13 februari 2009

Talande tystnad?

I spekulationerna kring vem vår nya stadsdirektör kan tänkas bli, kommer tidningen Västra Nyland i dagens nummer med ett ganska intressant inlägg:

"Kanslichef Jukka-Pekka Halme och Jouko Mäkinen, f.n. stadsdirektör i Pikis, ser ut att ta ledningen i loppet mot posten som ny stadsdirektör i Hangö.

Diskussioner har bland andra Stig Sundberg och Keijo Larila fört, för SFP:s respektive SDP:s räkning.

Sundberg bekräftar så långt, men gör klart att inga beslut har fattats och vill i övrigt inte uttala sig i det här skedet av processen.", rapporterar man på VN.

Det mest intressanta, i mina ögon, är i alla fall den så kallade slutklämmen i artikeln i fråga:

"Än Sten Öhman, då?
Först lång tystnad. Sedan:
– Vi har diskuterat också honom."

Kan man tänka sig en mera laddad slutreplik? Heja Västis!

Övernitiskt. - K-18

Ekenäs Notisblad kan fredagen den trettonde i nådens år 1884 berätta om följande sällsamma händelse från landets sydligaste udde, under rubriken:

Hwarjehanda.

- Misslyckad fiskalisering. Finlands sydligaste udde är som bekant den slutpunkt af wåra landsåsar, hwilken numera har äran att utgöra fundamentet för landets yngsta stad. På denna udde gick det wid den tidpunkt, då dess lifskanal, Hangö - Hywinge jernweg byggdes, temligen amerikanskt till. De på stället stationerade byggnadsingeniörerna sågo sig nödsakade att öwertaga rolen af polsmän, enär krögeri i alla tänkbara qwarlefwor af de gamla befästningarna bedrefs på ett för den allmänna säkerheten ytterst förderfbringande sätt.

Det war oss alla wäl kändt, att brännwinsupplagen höllos dolda i omgifwande skogar, men då det icke lyckades att genom nogrann undersökning påfinna något af den förbjudna waran, föllo wåra misstankar på en nyuppkastad grafkulle å den Grekiska begrafningsplatsen, hwarest, efter hwad wi hade oss bekant, intet lik under en ganska lång tiderymd blifwit jordadt.

I qwällens mörker, åtföljda af en wäl bewäpnad skyddswakt, wandrade wi till det misstänkta stället och anstälde derstädes med tillhjelp af en pliktstång och några handfasta arbetare undersökning af jordens innehåll med påföljd att en gräslig liklukt uppsteg derifrån.

Påföljande dag erforo wi att fyrwaktaren på Gustafswärn, hwars hustru på wårsidan af samma år aflidit, icke gittat under då rådande menföre transportera liket till Bromarf kyrkogård, utan rimsaltat och på den Grekiska begrafningsplatsen nedgräft detsamma der gumman fyrwakterskan ännu i denna stund njuter en lugn hwila, då icke mera några störande brännwinssnokare göra något anfall på hennes döda kropp.


Hakkarainen presenteras

Dagens "Västis" tar sig en närmare titt på stadsdirektörskandidat Jyrki Hakkarainen. Artikeln, skriven av Niclas Erlin, går i sin helhet att läsa här.

- Nu gäller det att effektivt marknadsföra Hangö, säger Jyrki Hakkarainen. Det skulle locka både turister, nya invånare och arbetskraft till staden. I Jyrki Hakkarainens vision ingår marknadsföringen som ett verktyg inom många olika sektorer. Turismen hör till de viktigaste, och här ser Hakkarainen gärna att satsningar görs för att få igång vinterhalvåret.

– Staden borde få ett hotell till. Nån form av mötesplats för företag behövs, säger Hakkarainen och betonar att marknadsföringen av staden som turistort ska ske i nära samarbete med näringslivet.

Jyrki Hakkarainen understryker att han flaggar för ett självständigt Hangö. Men samtidigt påminner han att staten och ekonomin hela tiden tvingar kommunerna att fundera på sin framtid också i termer av nya förvaltningsgränser.

– Jag förutspår att hela regionen från Lojo till Hangö nångång i framtiden kommer att gå ihop till en och samma stad. Frågan är endast när det sker. Primärkommunerna och den lokala identiteten försvinner inte, men förvaltningsgränserna förändras.

Rivning av Regatta påbörjas

Det börjar nu hända saker och ting kring hotell Regatta i Hangö, rapporterar HT.

Ritningarna för bostäderna som planeras på tomten är klara och väntar på godkännande från staden. Rivningslovet finns och de arbetena inleds den 23 februari, säger projektledare Peter Lindholm. Rivningsarbetet väntas pågå ungefär en månad.

Bygglovet behandlas på miljönämndens möte den 10 mars.

Efter att bygglovet för bostäderna har godkänts är det dags att pejla marknadsläget kostnadsmässigt, säger Lindholm. Det betyder i klartext att samlas in offerter för hur mycket bostadsbygget blir att kosta och sedan hör man sig för om det finns intresserade finansiärer för bostäderna.

Under hösten och vintern har ritningarna för de 20 bostäderna gjorts om i enlighet med vad staden har önskat. Det innebär att Lindholm inte tror på flera ändringskrav från stadens sida.
- Vi har gått ganska många och långa duster med Hangö stad och jag tror att båda parter i dag är rätt så nöjda med slutresultatet. Jag skulle vara mycket förvånad om vi ser något annat än ett positivit besked.

Enligt Lindholm har yttre sidan inte förändrats särskilt mycket, förändringarna finns på insidan av huset. Det är på övre våningen byggarna hade hoppats på en öppnare och större lösning. Istället gjordes taket mera sluttande. Pekka Helin har ritat huset och byggnaden får en mycket modern prägel, säger Peter Lindholm.
- Det kommer att bli ett rappat hus som har en ljusbrun färg med inslag av granit och sten. Den kommer att ha metall och glas till en del synliga.

De 20 bostäderna, varav 12 redan är sålda, är mellan 55 och 125 kvadratmeter stora. Byggnaden är 4 och en halv våning hög.

Den gamla hotelledelen, som blir kvar, är ursprungligen ritad av Lars Sonck.

När det gäller ritningar och planer för hotellet är allt ännu öppet eftersom renoveringen är beroende av att bostadsbygget blir av. Men klart är att stora omändringar behövs, säger Peter Lindholm.
- Takkonstruktionen bör göras om för att få in ljus i övre delen av huset och där har vi säkert diskussioner med miljömyndigheter och så vidare framför oss.

Hela projeket beräknas ta 13-15 månader att färdigställa och målet har varit inställt på sommaren 2010.