lördag 9 maj 2009

Främmande fågel


Amatörornitologi och fågelbongande har aldrig hört till mina nöjen. Fåglar hör hemma i grytan, har varit min åsikt.

Men då ett fasanliknande fjäderfä kommer spatserande längs med Berggatan mitt på en lördag, då blir till och med en cyniker som jag intresserad.

Tyvärr, igen så som det alltid är, hade jag ingen kamera i fickan. Medan jag yrade runt för att eventuellt hitta en dylik, spatserade bildobjektet ifråga in bakom blomsteraffären Anemone.

Efter vilt flaxande hit och dit, framfört av mig - inte av fasanen, fick jag en otydlig bild av kräket ifråga. Lugnt mumsande på vårblomster.

* * * * * *

Den "galna" tjäderhönan

Hej! Fågeln torde vara känd från tidigare. Här "knäppte" jag den söndagen den 3.5.09 ca kl.12 lugnt ätande tallskott utanför gamla Mekano. Fick t.o.m. ett par, tre bilder till.

Mvh
Styrbjörn Lindberg

Besvärande besvär


Hangö miljöförening besvärar sig mot miljönämndens beslut den 14 april att godkänna Hangon kiinteistökehitys ansökan om undantag från den rådande detaljplanen för området vid hotell Regatta. Sic? Nix, inte i Hangö, här hör sådant här förfarande till vardagligheterna.



Det är paragraferna 171 och 172 i markanvändnings- och bygglagen miljöföreningen hänvisar till.

– Kommunen får inte bevilja undantag om det inte är fråga om ringa avvikelse från detaljplanen. Det är inte ringa avvikelser, det har till och med stadens kanslichef, Jukka-Pekka Halme som är jurist, konstaterat, motiverar miljöföreningens ordförande Pertti Sundqvist på Västra Nyland.

Närdå? Och var? Och hur så till och med?

Dessutom får ett undantag enligt lagen inte försvåra möjligheterna att skydda den befintliga byggnationen, d.v.s. hotellbyggnaden, säger Sundqvist också. Här kan man ju fråga sig vem det är som försvårar möjligheterna till att skydda den gamla byggnaden.

Än en gång vill jag påminna folk om, att det INTE är staden som står för fiolerna, utan privatpersoner i form av ett företag.

Denna långdans börjar få rent groteska drag, då miljöföreningen besvärar sig över miljönämndens beslut med en byggnadsteknisk motivering.

Pertti Sundqvist misstänker att staden kommer att hävda att miljöföreningen försöker förhindra utvecklingen av staden i och med besväret. Jag gör det åtminstone.

Tidningen Västra Nyland har, igen, en avslöjande intervju. Denna gång gjord av Johanna Lemström. Läs den i sin helhet HÄR.