fredag 28 november 2008

Axberg till Åland

Det står nu klart att Hangös stadsdirektör Tom Axberg flyttar till Åland. Han tillträder som ny förvaltningschef vid samkommunen Ålands hälso- och sjukvård.

- Jag tror på Hangö, men det är nu dags för nya och yngre krafter att ta vid, säger han i en intervju för Radio Vega.

Tom Axberg hann vara stadsdirektör i Hangö under 12 år. Han tillträder sin nya tjänst den 1 mars 2009.

Enligt ÅHS styrelseordförande Torbjörn Björkman valdes Tom Axberg till ny förvaltningschef tack vare sin långa erfarenhet av ledarskap och offentlig förvaltning.

Hangötidningens förlag fusioneras

Hangötidningens förlag fusioneras med Förlags Ab Lindan Kustannus Oy.

- Ägarna i Hangötidningens förlag har sålt sina aktier, berättar tidningschef Michael Nurmi. Han och Hangötidningens chefredaktör Per Sarén är två av ägarna. Lindans förlag ägde sedan tidigare en stor del av aktierna.

Det har gått två år sedan Förlags Ab Lindan Kustannus Oy gick in och köpte de två lokaltidningarna Hangötidningen och Kustens Morgon.

- Det första året var ekonomiskt relativt tungt men jag tror det här blir bättre. Vi har jobbat hårt på att få ned kostnaderna, säger Michael Nurmi.

Han räknar med en del inbesparingar inom administrationen i samband med fusionen. Som exempel nämner han faktureringen som i framtiden sker i ett enda bolags namn.

I dag - en annan dag, del 2

Tidningen Nya Pressen, nr 325. Onsdag 28 November 1883.
Fortsättning från gårdagen.

- Angående det engelska ångfartyget Graphics grundstötning hafva vi inhemtat följande underrättelser. Ångfartyget inkom i måndags kl. ½2 e.m. i Hangö hamn och hade redan fält ankare och fått två trossar i land, då fartyget, i stället för att gå rakt fram, sökte vända vid ändan af molon, hvarvid trossarne sprungo med den påföljd att ångaren af den starka blåsten (vinden var sydlig) drevs i land på Notholmen, der den fortfarande ligger med vatten i förrummet. Orsaken till olyckan anses ligga i ångfartygets felaktiga manövrering, men delvis kan densamma äfven tillskrifvas hamnens trånga beskaffenhet och brist på tillräckligt skydd mot hafvet från syd och sydost. Enligt underrättelser afsända från Hangö i går på eftermiddagen ansågs det troligt att båten skulle blifva vrak; åtminstone måste hela lasten, bestående utom af styckegods, af bomull till ett värde af en half miljon mark lossas.
I går ½10 på morgonen ankommo till Hangö fyra bergningsångare Neva, Wolga, Eol och Neptun för att lemna det förolyckade dartyget assistens.

------

De som läste gårdagens notis, kanske funderade över "Rotholmen", som nu var rättat till det riktiga Notholmen.

Spännande fortsättning följer.

Grundvattnet slut?

Det berättas att grundvattnet i Hangö, det som vi alla varit så stolta över, har blivit av sämre kvalitet. Orsaken går att hitta i de skadliga ämnen som kommit i jorden efter olyckor vid industriområden. Det här är en orsak till att man försöker hitta nya lösningar för att Hangöborna också i framtiden ska kunna dricka vatten av hög kvalitet.

Ett sätt som finns på förslag, är att leda filtrerat vatten från Gennarbyviken. Det här förslaget har det pratas om redan länge, men nu har "Gennarby-borna" vaknat. Vi kan bland annat läsa följande på Yle Västnyland: Åke Ingberg hör till en av dem som inte anser sig ha fått tillräckligt information. Han efterlyser en ordentligt information till alla som har någonting med Gennarbyviken att göra.

På radio Vega går de ut ännu hårdare: Dricker hangöborna upp Gennarbyviken i framtiden?

Kimmo Paakkonen är chef för vatten- och avloppsverket i Hangö. Han tror inte att människor som bor runt Gennarbyviken påverkas av att vatten pumpas från viken.
- Jag skulle säga att de inte påverkas på något sätt. De får fortsätta leva där som de gjort förut.

Planerna för grundvattensprojektet är redan färdiga och Hangö stad har fått tillstånd att inleda grundvattensprojektet från Västra Finlands miljötillståndsverk.

Enligt miljötillståndet Hangö stad har fått av Västra Finlands miljötillståndsverk ska man senast år 2014 kunna påvisa att projektet inte bara fungerar i teorin utan också i praktiken. Senast år 2014 ansöker sedan Hangö stad om fortsatt tillstånd av Västra Finlands miljötillståndsverk.