söndag 18 december 2011

En slagen man

Såhär inför jul blir jag ofta nedslagen och deprimerad då jag ser på alla julstressande, halvt hysteriska och köp- och städgalna individer som rör sig i vårt samhälle. Men det är en järmarramsa som det inte lönar sig att gå in på, eller kanske ändå. För så har det varit sedan köpmännen började dra nytta av att de kristna prelaterna hittade på att blanda in Jesus i våra mera hedniska traditioner.

En röd tomte och Disney på TV... missnöjda barn med fel - och för få - julklappar, en stressad person av kvinnligt kön och en berusad person av manligt. Familjevåld och nedbrunna stugor. Höjden av julefrid, helt enligt inhemsk tradition.

Nej, nej. Tacka vet jag midsommar. Åtmistone är det ingen som förväntar sig något annat än regn och +5 grader då.

För att något litet pigga upp, såhär inför det stundande året med införandet av nya förbud i vårt allas bästas intresse, ska jag passa på att göra reklam för alkohol och cigaretter. Få se nu vilken myndighet jag retar upp mest; Tillstånds- och tillsynsverket för social och hälsoskyddsmyndigheten (VALVIRA), länsstyrelsen eller Bryggeriförbundet.

Mest troligt är att ingen har tid att bry sig. Det finns skåp som ska städas, skinkor som ska stekas och lådor som ska gräddas. Försom det så ofta poängteras: Även tjänstemän är människor.