fredag 18 december 2009

De fattigas julfröjd

Det pratas om miljoner euro hit och miljoner euro dit, trots den ekonomiska nedgången, men följande exempel på samhällelig sammanhållning kommer från tidningen Hangö, 18.12.1909:

För de fattigas julfröjd intresserade personer voro sammankallade till möte senaste torsag. Mötet var talrikt besökt och alla syntes besjälade av varm hjälpsamhetsiver. Fruntimmersföreningens medlemmar, vilka jämte fattigvårdsstyrelsen tagit initiativet till detta arbete, kunde glädja sig åt ett gott resultat av kallelsen. Utom att rean nu kontanta medel influtit hava stadens handlande även förklarat sig villiga att lämna allehanda matvaror. Man hoppas härigenom kunna bringa julfröjd till 125 hem. Bidragen samlas till folkskolan om torsdag och sorteras där, samt utdelas på fredagen i matvaror.

Sparbössor för ändamålet finnas utsatta i butikerna och i banklokalerna, på restauranterna i staden m. fl. ställen. Vi vilja erinra allmänheten om att med sin skärv biraga för detta behjärtansvärda ändamål. Isynnerhet detta år är hjälp av behovet. Tiden har ju varit dålig och nöden är stor överallt. Likaså våga vi uttala den förhoppning att man i affärerna, där kassor finnes utlagda, erinrar allmänheten om dem. Mycket kan göras även på detta sätt; nämnas må att man på järnvägshotellet redan fått en sparbössa fylld och nu är på god väg på den andra.

De bättre lottade skola helt säkert öka sin egen julfröjd genom att bidraga till de fattigas.