torsdag 26 februari 2009

Nygrundade företag


Tidningen Vestra Nyland kan den 26 februari 1889 berätta om följande nybildade industrier och företag i Hangö:

Swinslakteriet. Senaste tisdag hade aktionärerna i Swinslagteribolaget sammanträde och äro numera alla de motigheter som förefunnits undanröjda; man skall genast, så snart wäderleken medgifwer, påbörja den ganska betydande byggnadskomplexens uppförande, hwartill grunden redan under hösten blifwit lagd.

Hangö badanstalt. Senaste lördag anlände till staden jordbrukschefen Baron v Alfthan; man säger hans resa står i samband, med Badanstaltens öfwerlåtande åt det under bildning warande bolaget.

Specialkunskap inom åldringsvården

Fullmäktige sysslade också med annat än att välja oss en ny stadsdirektör på sitt sammanträde i går kväll.

Man ansåg det vara ändamålsenligt att i Hangö grunda en överläkartjänst i geriatri, som skulle ha i uppgift att ge geriatrisk sakkunskap till stadens alla vårdenheter och ansvara för äldreomsorgens innehållsmässiga utveckling. Överläkaren i geriatri ansvarar för vården på hälsocentralens långvårds- och rehabiliteringsenheter, på Astrea och för hemsjukvården i enheten Vård i hemmet och övervakar likaså vårdkvaliteten i privat vårdenheter.

Till tjänsten valdes Marja-Liisa Vuoristo, som innehar både allmänläkarkompetens och specialläkarkompetens i geriatri.

Geriatri är en klinisk medicinsk specialitet, som använder sig av både gerontologisk forskning om åldrandet och av olika kliniska specialområdens sakkunskap om vården av äldre. Geriatrin är insatt i åldrandet och helhetsvården av äldre personer. Äldre mänskor med många sjukdomar och en riklig användning av läkemedel eller personer som lider av minnesstörningar har särskild nytta av geriatrisk expertis.