fredag 19 december 2008

Lediga arbetsplatser

Hangö stads kulturdirektör Helena Holst har sagt upp sig.

Holst har varit sjukskriven i nästan ett år och Reija Vanhanen har skött en del av kulturdirektörens uppgifter, men med titeln t.f. kultursekreterare. Kulturdirektören i Hangö ansvarar sedan år 2006 för såväl kulturen, museiverksamheten och biblioteket. Biblioteket, likt vår museiverksamhet, saknar för närvarande egen chef.

Hangö stads kultursektor har debatterats mycket. Kanslichefen i Hangö Jukka-Pekka Halme säger att omorganiseringen av kultursektorn för två år sen tydligt misslyckades och nu gäller det att se över helheten på nytt.

År 2006 omorganiserades verksamheten vid kulturbyrån. I samband med att den dåvarande kultursekreteraren gick i pension skapades en tjänst som kulturdirektör. Denna blev samtidigt chef för bibliotekschefen och museichefen. De två sistnämnda gick kort därefter i pension.

Marketta Wall blev ny museichef medan en del av bibliotekschefens arbete överfördes till kulturdirektör Helena Holst.

Å vad vi tydligen behöver, är en kombinerad stadschef, kulturchef, bibliotekschef, läkarchef, hemvårdarchef m. m., m. m.

Någon som känner sig hugad?

Föreningar till kännedom

Statsunderstöd att söka för regionala och lokala utvecklingsprojekt inom ungdomsarbetet

Undervisningsministeriet har till länsstyrelsernas förfogande ställt ett anslag som ska vidarefördelas till regionala och lokala utvecklingsprojekt inom ungdomsarbetet. Med anslaget understöds sådana projekt som främjar ett aktivt medborgarskap hos de unga, stärker deras sociala identitet eller förbättrar deras uppväxt- och levnadsvillkor. Ansökningstiden går ut den 30 januari.

I fråga om nya projekt kan understöd endast beviljas sådana projekt som hänför sig till de mål och åtgärder för ungdomsarbetet som ställts upp i regeringens barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogram 2007–2011. Med detta avses i första hand kapitlen

- Mångfald och jämlikhet
- Kreativitetens Finland
- Den digitala generationen
- Brett deltagande och social gemenskap
- Utbildning och arbetsplatser

Därtill kan understöd beviljas också för fortsatt finansiering av utvecklingsprojekt som inletts tidigare. Understöden beviljas kommuner, samkommuner, organisationer och sammanslutningar. Understöden riktas särkilt till projektets innehållsproduktion, till exempel för avlöning av handledare samt utbildning av ungdomar och handledare.

Understöd beviljas inte sådana ändamål för vilka i statsbudgeten har reserverats något annat särskilt anslag, till exempel för ungdomsverkstäder, anställandet av personer för uppsökande arbete, eftermiddagsverksamhet för skolelever, alkohol- och drogförebyggande arbete, byggande av kommunala ungdomslokaler eller allmänna understöd till riksomfattande ungdomsorganisationer, deras distriktsorganisationer eller lokalföreningar. Utvecklingsbidrag beviljas inte heller för ordnande av enstaka evenemang. Understödet kan inte heller användas till att täcka kostnaderna för kommunens grundläggande ungdomsarbete, som ordnas med hjälp av stadsandel.

Ansökningstiden går ut 30.1.2009
(=poststämpel). Ansökningsanvisningarna och -blanketten finns på länsstyrelsens webbplats www.lansstyrelsen.fi/sodra -> Bildningsavdelningen -> Ungdomsväsendet -> Regionala och lokala utvecklingsprojekt inom ungdomsarbetet.

Sfp's namn på ordförandeposterna

Sture Söderholm föreslås till ordförande i fullmäktige i Hangö. Det blev klart på sfp:s möte igårkväll då man fastslog förslag till sfp-namn i förtroendeorganen. Till viceordförande i stadsstyrelsen föreslås Kurt Wennerqvist.

Stig Sundberg skulle leda hamnnämnden och till både revisionsnämndens och miljönämndens ordförande föreslås Yrjö Sahlstedt.
Barbro "Babsu" Wikberg föreslås bli grundtrygghetsnämndens viceordförande och till viceordförande i tekniska nämnden föreslås Kari Nöjd. Viceordförandeskapet i bildningsnämnden kommer Britta Idman troligtvis att få.

Sture Söderholm säger i Radio Vega att utnämningen av fötroendeposter har skett utan problem.
- Vi har ju pysslat med det här nu några veckor. De olika medlemmarna har då fått prioritera vad de är intresserade av och så har vi tittat igenom det i några etapper och så gjorde sammanställningen igår.
- Det är ju ofta svårt att få det att gå ut, det här spelet, med en gång. Men igår lyckades vi pussla ihop det här utan en enda omröstning.

Det är fullmäktiges uppgift att göra slutliga beslut om posterna inom förtroendeorganen. Socialdemokraterna gav sin namnlista redan förra veckan.

Nya reningsverket

Planerna på ett gemensamt reningsverk mellan Hangö stad och några av stadens industrier har nu framskridit så långt att man gjort upp ett intentionsavtal.

Planerna på ett gemensamt reningsverk mellan Hangö stad och några av stadens industrier, (Forcit, Finndisp och Visko) har nu framskridit så långt att man gjort upp ett intentionsavtal.
Utanför avtalet står Orion och Genencor som tillsammans har ett eget reningsverk.

Staden har sanerat Stormossens reningsverk och tänker bygga en förbindelseledning från industrierna till reningsverket. Tekniska nämnden föreslår för stadsstyrelsen att avtalet godkänns, men det förpliktigar inte någon av parterna att vara med i projektet - däremot kan man i och med detta intentionsavtal fortsätta planeringen.

En arbetsgrupp utses som ska utreda hur ägarförhållandena ska se ut för det nya reningsverket. En utomstående utredningsman ska också anställas.

Julhandel

Konsumentinformation, reklam eller journalistik. Det är inte så lätt att avgöra, men så här gjorde de i tidningen Hangö 19.12.1899. Kanske någonting för dagens HT att ta exempel av?

Julutställningarne
Nu är julen åter snart inne, denna årets förnämsta högtid, som är så efterlängtad af barnen, och som kring hemmets kära härd samlar familjens medlemmar. Ju närmare det lider mot julen desto större blir äfven brådskan att få allting i ordning, innan man kan slå sig ned i lugn och ro för att njuta af julens fridfulla stämning. Julpresenterna skola lagas färdiga och i hemmet finnes det tusen olika saker att tänka på, innan man är färdig med att tända julgranen och lyssna till julklockans toner i vinterkvällen. Julutställningarne hafva redan i veckotal stått färdiga, inbjudande allmänheten till att af det rikhaltiga lagret välja presenter, med hvilka man kan bringa glädje och öfverraskning för anhöriga och vänner. Vi skola nu göra ett litet besök i dessa julutställningar och börja då med

Kaustells affär.
Med hvarje år, som gått, har denna affär ytterligare utvidgats, hvarför man äfven i år är i tillfälle att här förskaffa sig de mest olika saker man gärna kan önska sig. Hr Kaustell har ej i år vidtagit så stora anstalter med att anordna en skild utställning som under föregående år varit fallet, i det att endast ett rum särskildt upplåtits för detta ändamål. Men redan de varorm som åro uppstälda i den rymliga butikslokalen ge en föreställning om det rikhaltiga lager denna affär förfogar öfver. Det kan ej komma i fråga att börja uppräkna de många vackra och nyttiga saker, som locka ens köplusta, men fäste vi oss dock vid särskildt det stora urvalet af nickel- och nysilfverarbeten, albums, fotografiställ, portföljer, taflor, syskrin, vaser, byster, blomkrukor, m. m. Då en god bok ju är människans bästa vän, bör man ej försumma att vid valet af julgåfvor taga den utstälda bokliteraturen och jultidningarne i betraktande. För barnen är det väl sörjdt med afseende å leksaker, spel och bilderböcker. Innan man lämnar Kaustells affär, måste man göra ett besök i herrekiperingsaffären och förse sig med utrustning för vintern, såsom yllekläder, vintermössor, resfiltar, resenecessärer, kappsäckar, handskar m. m. Den, som älskar en god cigarr, kan äfven här få köpa en sådan. Jag höll så när på att glömma att man i bokhandeln naturligtvis finner det rikhaltigaste urvalet af jul- och nyårskort.

Fallenius julutställning har äfven i år att bjuda på många vackra saker. Förutom japanesiska skrin och skärmar, smakfulla papeterier, statyetter, resenecessärer, eldskärmar, m. m. finnes en rikhaltig kollektion af olika slags skrin, albums, skriftyg, nipper och prydnadsartiklar. Af fina parfymer och tvålar finnes ett mycket stort urval. Äfven rent praktiska saker, såsom kaffeserviser och bordsmenagèer, hafva sin plats i utställningen för att ej tala om det stora lager olika slags herrekiperingsartiklar, som redan rikhaltigt förut nu ytterligare förstärkts till julen. Från utställningen i butiken är det all anledning, attgöra en titt in till leksaksbazaren, där en rikhaltig samling finnes af alt det, som kan skänka barnasinnet glädje. Förutom sedan gammalt omtyckta leksaker, såsom dockor, bössor, ångbåtar, soldater, laterna magika, panorama, karuseller, m. m. förekomma flera nyheter på leksaksområdet, bl.a. kinematografiapparater, symaskiner, badkar med dushar m. m. Då de flesta leksakerna äro försedda med mekanik, äro de på samma gång både nöjsamma och egnade att väcka småttingarnas uppfinningsförmåga. Af nya spel kunna omnämnas Andrèe- och Nansenspelet. För julgranen finnas vackra prydnader.

C. B. Sundells konditori måste naturligtvis besökas af enhvar, som vill göra julbordet och granen inbjudande. Hr Sundell har under den korta tid, som han haft sin affär härstädes, utvecklat en ovanlig energi för att kunna tillfredsställa äfven de högsta fordringarna på ett förstklassigt konditori. Den till julen anordnade utställningen är mycket smakfull och inbjudande. Särskildt rik är samlingen af julgubbar, konfekt, karameller äfvensom atrapper, hvilka kunna fyllas med konfekter och sockersaker af de mest olika slag. Att man här är i tillfälle att förse julgranen med de mest läckra och vackra saker, behöfver knapt omnämnas. Förutom vanlig frukt, äppel, päron. appelsiner, vindrufvor m. m., har hr Sundell äfven anskaffat så ovanlig frukt som bananer och färska dadlar. För matbordet finnas en mängd vackra prydnadsartiklar. Till julen bör naturligtvis ej någon att försumma att i god tid göra sina beställningar af bakelser, kransar m. m.
När det gäller juluppköp, bör man ej heller försumma att göra ett besök i Sundells Charkuteri- och delikatessaffär för att där förse sig med julskinka, lax, kaviar, färsk hummer och vad öfrigt till branschen hörer. Huru väl försedd affären är, framgår däraf att man äfven kan tillhandla sig här höns- och gåskroppar, gåslefverpastejer, ja, det har till och med varit meningen att till julen anskaffa ostron.

Firman Mandellöf & Co har nu en rymlig och tidsenlig affärslokal till sitt förfogande, där alla till en väl ordnad manufaktur- och kolonialvaruafför hörande varor tillsaluhållas. Särskildt kan påpekas det rikhaltiga lagret af olika mjölsorter, tyger, lampor, och glasvaror. Uti ett af sidorummen har anordnats en skild julutställning, som innehåller en hel mängd nyttiga saker lämpliga till julklappar, såsom svarfvade träarbeten, fruntimmerskappor, yllekläder m. m.

Eri Holms modeaffär och julutställning förtjänar att besökas främst af damerna, då de skola göra sina juluppköp, ty här äro de i ypperligt tillfälle att erhålla de mest olika slag tapisserier, såsom mattor, dynor, arbetsväskor, syskrin, m. m. Ett rikhaltigt lager af mössor, muffar, boas, olika slags garnityrer, sidenblusar, kapp- och klädningstyger m. m. frestar köplustan och gör att man ej gärna lämnar utställningen utan att medföra någon treflig julpresent.

Handlanden John Hellenius butik, som gärna besökes af enhvar, som vill tillhandla sig goda och billiga varor, är nu till julen försedd med ett rikhaltigt lager af olika slags kolonial- och manufakturvaror. Vill man vara praktisk och hushållsam, kan man här tillhandla sig manskostymtyger, hvilka nu säljas med 35 % rabatt, och fruntimmersklädningstyger från 1 mk till högre priser. Dessutom är man här i tillfälle att förse sig med olika slags frukt och smakliga karameller. Invid butiken är en särskild julutställning anordnad, som innehåller lämpliga presenter åt både stora och små. Af leksaker finnes det att välja på, likaså af dukar, yllekläder, trefliga porslinsserviser, parfymer och andra galanterivaror.

Hangö Ångsåg & Snickeri har i år öppnat en möbelaffär vid Berggatan, hvilket utan tvifvel varit mycket välbetänkt, ty härigenom har man blifvit i tillfälle att få se prof på de många vackra saker, som snickeriet kan åstadkomma. Här finnes prof på alt hvad till ett fullständigt möblemang hörer, börjandes från sängar, bord, stolar, lavoarer till trymåer och roterande bokhyllor. Ett besök i denna trefliga möbelaffär slutar nog ej med mindre, än att man låter köplustan få öfverhand och skaffar sig någon treflig pjes.

Leander annonserar till julen att han har att sälja symaskiner, både för trampning och handvridning, samt prima engelskt yllegarn af olika färger. Vid ett besök i denna gamla, välkända affär händer det nog att det finnes mångt och mycket annat som man får lust att köpa.

I Missionsbokhandeln är visserligen en liten, men helt treflig julutställning anordnad. Af julgransprydnader finnes rätt vackra saker och samlingen af olika slags prydnadartiklar på bord och etagéer är väl värd att tagas i beaktande, likaså kollektionen af jul- och nyårskort. Dessutom är man här i tillfälle att välja åt sig en god bok till hälgen.

När det gäller juluppköp, bör man ej heller försumma att göra ett besök i handlandena Aug. Starcks och Raatikainens butiker, där man kan förse sig med allehanda nyttiga varor för hushållet och hemmet. Raatikainen har äfven en skild julutställning, där man utan tvifvel skall finna ett och annat som faller en i smaken.

I trädgårdsmästar Janssons grönsakshandel bör man skaffa åt sig blommor och i Manners sportaffär skidor och skridskor till vintern.
Regnérs bagarbutik och julutställning har att bjuda på goda saker för julgranen och bordet.
Då det ju är väl att följa med sin tid, skadar det ej att titta in till Hagströms urmakeriaffär.

Eklunds modeaffär är sedan gammalt känd för att vara välförsedd med till branchen hörande artiklar. Detsamma gäller Lesch manufakturaffär, där man kan tillhandla sig vackra tyger, dukar m.m.

Det funnes väl ännu flera affärer att omnämna, hvilka förtjänade att besökas, men utrymmet medger ej att börja närmare uppräkna dem, utan får jag nu sluta med mina julvisiter i staden.
H.S.