onsdag 18 april 2012

För små procenthalter

En diskussion gällande mjölk uppstod för en tid sedan medan vi drack någonting helt annat. Eller närmare bestämt diskuterades procenthalten av fett i den ädla drycken. Avsaknaden av dessa procenter, kanske man borde säga, för det varierar numera från så lite som 0,5 procent till aningen uppåt. Det hela går ut på att en viss sorts mjölk får innehålla högst en viss procenthalt fett.

Annat var det förr, då blev mjölkhandlarna fällda för att innehålla för liten mängd fett och dömda för förfalskning. Här ett belysande exempel ur tidningen Hangö, den 18 april 1907:

- Mjölkhandeln i staden. Hälsovårdsnämnden har nyligen hos samtliga mjölkhandlare i staden låtit uttaga prof på den till salu hållna mjölken, hvilken därpå underkastats kemisk analys i och för utrönandet af dess fetthalt.

Enligt i Helsingfors gällande fetthaltsbestämningar måste mjölken, för att ej betraktas såsom förfalskad, innehålla minst 2,90 % fett.

Enligt de härstädes gjorda analyserna har det visat sig att fetthalten i allmänhet öfverstigit den här anförda minimiprocenten och endast i tvenne fall understeg densamma, i det nämligen det hos mjölkhandlaren M. Kyyhkyläinen tagna profvet visade endast 2,70 % och profvet från mjölkhandlerskan A. Byman 2,78 % fetthalt. I anledning häraf beslöt hälsovårdsnämnden tilldela Kyyhkyläinen och Byman varning för det dessa hållit i handel underhaltig mjölk.

Dylika prof komma härefter nu och då att på hälsovårdsnämndens föranstaltan uttagas från mjölkhandlarnas lager.

Jag undrar fortfarande hur många procent den mjölk som Fantomen alltid förr beställde, då han gick på krog, egentligen innehöll. Rätt många, misstänker jag, för allt som ofta slutade hans krogbesök med slagsmål.