tisdag 14 juli 2009

Erik Dannberg mästerspelman i Kaustby




Erik Dannberg, 74, från Hangö har utnämnts till mästerspelman i Kaustby.


Skickliga folkmusiker belönades även i år på folkmusikfestivalen i Kaustby senaste söndag.


Dannberg har komponerat flera folkmelodier och vunnit kompositionstävlingar. Dannberg är känd som såväl musiker, kompositör som arrangör. Dannbergs huvudinstrument är violin, men han kan också spela en hel rad andra instrument.

Dessutom vann Dannberg den Nordiska kompositionstävlingen arrangerad av Folkmusikutskottet. Tävlingen ordnas i samband med Nordlekträffen, en nordisk stämma för folkdans och folkmusik, som äger rum vart tredje år i något av de nordiska länderna.

Att bli utnämnd till mästerspelman anses vara den största formen av ära och uppskattning man kan få som folkmusiker.

Gratulerar!

Allmän kungörelse

Tidningen "Hangö" har i sitt nummer den 14 juli 1892 följande förskräckliga kungörelse, utfärdad av länsstyrelsen, på sin första sida:

I anledning af i dag hitkomna rapporter därom, att flere fall af sjukdom, som förmodats vara vattuskräck (rabies canina), inträffat hos hundar i Elimä, Anjala och Iittis socknar samt anledning således är att befara, att sjukdomen kan vinna spridning äfven till andra orter i detta län, så får Länestyrelsen, jämlikt §5 i Kejserliga Kungörelsen den 6 juni 1864, angående hvad till förekommande och hämmande af smittosamma kreaturssjukdomar iakttagas bör, härigenom till kännedom och efterrättelse föreskrifva att hundar, såväl i länets städer som å landsbygden, förutom i ofvannämnda socknar, hvarest såväl hundar som kattor böra hållas bundna eller instängda, vid äfventyr att dessa djur eljes saklöst må dödas, tillsvidare böra ledas i band eller, om lösa kringdrifva vara försedda med stark munkorg, vid påföljd att hund, som ej ledes i band eller anträffas kringdrifvande utan munkorg kommer att uppfångas och aflifvas.

Helsingfors, å landskansliets vägnar den 17 juni 1892.
På Guvernörsembetets vägnar:
K. F. Wahlström
Carl Lagermark

Hangö Lejon


Den i Hangötidningen sporadiskt publicerade tecknade serien om de levande lejonen i Hangö har nu utgetts i bokform.

Anita Lehtinen, seriens tecknare, förälskade sig i lejonen vid frihetsstatyn då hon för 10 år sedan flyttade till Hangö från Helsingfors.

Björn Österman har stått för den svenska översättningen.

Den som vill veta mera om lejonen, de tecknade alltså, kan besöka Anita Lehtinens leijonblogg på adressen hangonleijonat.vuodatus.net. Sidorna är tyvärr enbart på finska.