söndag 14 december 2008

Mera stjärnskott

I Tidningen Hangö av den 14.12.1901 kan vi läsa om följande intressanta händelse:

Naturfenomen

I går omkring kl. 6,15 e.m. observerades på himlavalfvet i ungefär W. t. S. riktning en ovanligt stor och klart lysande meteor, som utsände rikliga ljusknippen i öfrigt och presterade ett så intensivt ljus, att ögat tidtals formligen bländades däraf. Den sällsynta eldkulan var af ungefär ett hönsäggs storlek och visade ett rödgult sken, som ibland öfvergick i ljusblå färgskiftning. Meteoren syntes ungefär 15 minuter och försvann därpå långsamt under horisonten.

Enligt hvad vi senare erfarit skall fenomenet varit synligt redan kl. 4-tiden på e.m. och då befunnit sig tämligen högt på himlavalfvet i full västlig riktning. Kl. 6,15 stod meteoren på cirka 30 à 35 graders höjd öfver horisonten.

Lucia i dagcentralen

Lucia i dagcentralen
Lucia i dagcentralen,
originally uploaded by benferm.
Hangös "riktiga" Lucia, Ronja Westerholm, kommer det säkert att skrivas tillräckligt med spaltmetrar om i Hangötidningen. Så jag går på en annan fest.

Lenita Söderblom och flickorna från församlingens dagklubb med förstärkning lussade för tanterna och farbröderna då dagcentralen firade lillajul/lucia tidigare i veckan.

Lucia var Jessica och som tärnor fungerade Emmy, Saga, Henna, Alexandra och Freja.

Stjärnduo i Hangö

Förväntningarna var höga hos många bland gästerna på en nattklubb i Hangö i går kväll. Som gästande artister uppträdde nämligen den för en kväll ihopsatta duon Kristan Meurmann och Ilkka Liettyä.

Meurmann, gammal Idols finalist men numera seriös musiker, går omkring och väntar på den första singelreleasen inför nya plattan.
Hangöbon Liettyä, som är en av Finlands erkänt bästa gitarrister, arbetar på en studioplatta var ett flertal av vårt lands främsta musiker gör sin insats. Enligt Liettyä borde projektet vara klart framåt våren.

Pojkarna spelade proffessionellt, och repertoaren var en intressant blandning av låtar på finska och engelska. Speciellt fäste jag mig, gammal som jag är, vid den fina versionen av Ziggy Stardusts "Starman".