fredag 2 januari 2009

Hangö Stevedoring

Samarbetsförhandlingarna Hangö Stevedoring skulle fortsätta i dag. På nyårsaftonen strandade förhandlingarna då arbetagivaren och stuvarna inte kunde komma överens om den nya arbetsmodell som stuvarna presenterade. I dag misslyckades det för att alla deltagare inte orkade släpa sig dit - nytt försök den 7 januari.

Det betyder. som det nu ser ut, att stuvarna inte når sin del av inbesparingarna på två och en halv miljoner euro. Det är fortfarande öppet om det leder till permitteringar och hur omfattande de blir i så fall.

Stuveribolaget Hangö Stevedoring har tidigare kommit överens om att spara 12 årsverken bland tjänstemännen och arbetsledarna, det lyckas genom pensioneringar och andra arrangemang.

Kungörelse

Olli Mäkinen jämte medparter har lämnat in en framställan till att Nylands miljöcentral skall utfärda en hastighetsbegränsning om 9 km/h för motordrivna vattenfarkoster i Ekholmssundet mellan Bengtsår och Ekholm. Sundet är smalt och en hastighetsbegränsning är nödvändig för trafiksäkerheten.

Hangö stad håller förslaget och kartbilagan framsatta till påseende under tiden 2.1 - 1.2.2009 vid Hangö stads tekniska och miljöverk, Sandövägen 2. De, vars fördel kan påverkas av förbudet, har rätt att göra anmärkningar inom 14 dagar efter det att påseendetiden avslutats. De skriftliga anmärkningarna skall riktas till Nylands miljöcentral och lämnas till stadsstyrelsen i Hangö.

Tulludden byter ägare

Tulluddens yttersta område i Hangö övergår under det här året från Sjöfartsverket till statens fastighetsbolag Senatsfastigheter. Planerna slipas som bäst hos Sjöfartsverket som i dag besitter området på Finlands yttersta sydspets.

Bland annat Finska vikens sjöbevakning har en station på Tulludden, staliga lotsaffärsverket Finnpilots lotsar hyr in sig på en lokal, Sjöfartsverkets farledsskötare har sin depå här och försvarets personal jobbar i dag på området.

På det cirka tio hektar stora området finns ett tiotal byggnader. Det mest kännspaka huset är lotsstationens höga, gamla tornbyggnad på över tio våningar.

Klaus Martonen på Sjöfartsverket tror ändå inte att Tulludden landar på Senatsfastigheters försäljningslistor.
- Jag tror att det knappast kan bli aktuellt här.

Allra minste tror Martonen att markegendom landar på Senatsfastigheters försäljningslistor.
- Jag tror inte att man kommer att sälja mark där. Och om mark överlåts, tror jag att det närmast är Forststyrelsen som är intresserad eftersom det är frågan om naturskyddsområde.

Tulludden har såsom namnet anger varit tullmännens arbets- och bostadsplats. Tullmän med familjer har bott på udden från 1600-talet ända till 1920-talet. Tulludden och Uddskatan var lotsarnas bas redan på 1700-talet. Lotshuset var i början en mycket anspråkslös sommarbostad. Den bastantare lotsstationen som fortfarande finns kvar är från mitten av 1900-talet.

Häftigt nyårsfirande

Till Västra Nylands nödcentral kom sammanlagt 700 samtal i samband med nyårsfirandet. De flesta av samtalen handlade om slagsmål och människor som härjade på olika sätt.

Polisen uppger att det här var en ovanligt vild nyårshelg, liksom julhelgen. Antalet fall av fyllerister, misshandlar och skadegörelse uppgår till närmare 40 stycken i regionen.

Också Västra Nylands räddningsverk hade mycket att stå i med och fick sköta sammanlagt 52 räddningsuppdrag.

På Västra Nylands sjukhus poliklinik uppger man att man trots allt inte hade några riktigt allvarliga fall att ta hand om.

Närmare uppgifter om hur det gick till i Finlands eget Chicago kommer efter veckoslutet.

Landshövdingens nyårstal

– Vi har ett hektiskt år bakom oss med reformen av kommun- och servicestrukturen. Även inom statsförvaltningen förbereder man ändringar som vi kommer att se effekterna av under lång tid framöver i och med att den centrala regionförvaltningen slås ihop till två nya myndigheter. Jag hoppas att de politiska beslut som fattas under detta år kommer att leda till en ändamålsenlig förvaltningsmodell som garanterar att arbetet utförs på ett effektivt sätt och att kunderna får service av hög kvalitet, sade landshövding Anneli Taina på nyårsmottagningen på torsdagen i Tavastehus. Landshövdingens traditionella nyårsmottagning ordnades nu för sista gången i och med att den 375-åriga länsförvaltningen upphör i slutet av året.

I Södra Finlands län går 19 kommuner ihop och bildar fem nya kommuner. – Kommunstrukturen och större kommuner är naturligtvis inte ett värde i sig. Fokus måste ligga på att utveckla sätten att producera service samt att förbättra produktiviteten för att trygga medborgarnas basservice. Arbetet har således bara inletts, och de nya ledamöterna står inför utmanande uppgifter. Ännu för ett tag sedan trodde vi att de nya ledamöterna får arbeta i rätt stabila förhållanden, med undantag av de kommuner som upplever en kraftig flyttförlust. Den svåra situationen i den globala ekonomin innebär nu fler saker som beslutsfattarna måste lösa. Samtidigt kan den ekonomiska situationen påskynda reformerna i de kommuner som fortfarande förhåller sig tveksamma.

I sitt tal poängterade landshövding Anneli Taina att den offentliga sektorn måste kunna erbjuda sina kunder sådan service som tål att jämföras med den privata sektorns. Kvalitet och lönsamhet är viktiga krav för medborgarna. I detta avseende är både statens Alku-projekt och kommunsektorns Paras-projekt viktiga för att förbättra och trygga servicen för medborgarna.

Under detta år kommer statens centrala regionförvaltning att slås ihop till två nya myndigheter. Dessa myndigheter kommer att sköta de uppgifter som idag hör till länsstyrelserna, TE-centralerna, arbetarskyddsdistrikten, de regionala miljöcentralerna, miljötillståndsverken och vägdistrikten. Även om länsförvaltningens verksamhet i sin nuvarande form upphör tar inte de lagstadgade uppgifterna slut, utan de utförs i nya slags organisationer.

– Regionförvaltningsreformen (med Allu och Ely) som bereds är mer omfattande och genomförs i snabbare takt än de tidigare reformerna. Många saker talar för att det är förnuftigt att förnya en omfattande helhet. Man bör komma ihåg att samma medborgare är kunder hos förvaltningen, påminde Anneli Taina.

Anneli Taina refererade i sitt tal också till att Tavastehus blir mer betydande som förvaltningsstad. Den huvudsakliga verksamhetsorten för Södra Finlands regionförvaltningsverk blir Tavastehus, varifrån ett ämbetsverk på ca 500 personer kommer att ledas. Den andra statliga regionmyndigheten har också ett viktigt verksamhetsställe i Tavastehus. I och med regionaliseringen har mer än 500 statliga arbetsplatser överförts från huvudstadsregionen till Tavastehus.

Landshövding Anneli Taina önskade till slut att beslutsfattarna fäster särskild vikt vid barns och ungas behov för att förhindra utslagning. – Unga personer bör få färdigheter för levnadskontroll och för att fungera som samhällsmedborgare. Knappast någon vill att det faller på barnskyddsmyndigheternas, alkohol- och drogförebyggarnas eller barnpsykiatrins ansvar att lära ut dessa färdigheter.

Ett omfattande myndighetssamarbete är grunden för medborgarnas säkerhet. Länsstyrelsens ställning som en tvärsektoriell myndighet har varit av central betydelse för ärenden som rör den inre säkerheten och för koordineringen av dem. – Att sörja för medborgarnas trygghet och rättsskydd är en central uppgift i framtiden också för den nya regionförvaltningsmyndigheten, sade landshövding Anneli Taina.