fredag 2 januari 2009

Tulludden byter ägare

Tulluddens yttersta område i Hangö övergår under det här året från Sjöfartsverket till statens fastighetsbolag Senatsfastigheter. Planerna slipas som bäst hos Sjöfartsverket som i dag besitter området på Finlands yttersta sydspets.

Bland annat Finska vikens sjöbevakning har en station på Tulludden, staliga lotsaffärsverket Finnpilots lotsar hyr in sig på en lokal, Sjöfartsverkets farledsskötare har sin depå här och försvarets personal jobbar i dag på området.

På det cirka tio hektar stora området finns ett tiotal byggnader. Det mest kännspaka huset är lotsstationens höga, gamla tornbyggnad på över tio våningar.

Klaus Martonen på Sjöfartsverket tror ändå inte att Tulludden landar på Senatsfastigheters försäljningslistor.
- Jag tror att det knappast kan bli aktuellt här.

Allra minste tror Martonen att markegendom landar på Senatsfastigheters försäljningslistor.
- Jag tror inte att man kommer att sälja mark där. Och om mark överlåts, tror jag att det närmast är Forststyrelsen som är intresserad eftersom det är frågan om naturskyddsområde.

Tulludden har såsom namnet anger varit tullmännens arbets- och bostadsplats. Tullmän med familjer har bott på udden från 1600-talet ända till 1920-talet. Tulludden och Uddskatan var lotsarnas bas redan på 1700-talet. Lotshuset var i början en mycket anspråkslös sommarbostad. Den bastantare lotsstationen som fortfarande finns kvar är från mitten av 1900-talet.

Inga kommentarer: