söndag 27 januari 2013

Stövelkastning

 Det där med att vi har konstiga tävlingsgrenar här i Finland är väl redan välbekant. En av dessa är den världsberömda stövelkastningen, som jag förresten läste att läkarna i Sverige varnar för, folk blir förlamade.
 Stövelkastningen här i Finland däremot har långa anor, men att bakgrunden ligger i jakt hade jag ingen aning om. Här en förklaring, hämtad ur tidningen Hangö den 27 januari 1912:

 En sorglig saga om räven på strömmingsfångst.Senaste torsdag voro fiskare vid stranden av Hangöby sysselsatta med att plocka in en riklig fångst av silverglänsande strömming då de observerade att en objuden gäst infunnit sig för att få sin del. Det var Michel Räf som lockad av lukten vågat sig ända fram, men då han kom till vakarna syntes han bliva helt förskräckt. Han gömde sig här och gömde sig där under de vid vakarna utsatta granrisruskorna. Slutligen blev väl ställningen alltför kuslig, så att räven gav strömmingen på båten och drog sig emot land. Där stötte den emellertid på två hundar, visserligen ledda i band. Trots släktskapen fann Michel mötet otrevligt och flängde över till hamnholm, där man nu anställde jakt på den, men då inget tillhygg fanns, gick den till en början fri. En av männen hastade redan hemåt för att hämta bössa, då en annan fann sig, tog stöveln av foten och slängde den efter bytet. Klacken blev Michels bane.
 Att räven sedan fick hjälp att krypa ur sin vackra päls behöver väl icke sägas.