fredag 29 maj 2009

Drickbart vatten


Från vatten- och avloppsverkets hemsidor:

Hangös hushållsvatten är grundvatten som pumpas från Silversand, Sandö, Tikkas, Storkällans samt Lappvik vattentäkter.

Bra hushållsvatten är ofarligt för hälsan, gott, klart och färglöst. Det får inte heller fräta de material som används i apparaturen för vattendistributionen. Både hälsobaserade kvalitetskrav samt kvalitetsrekommendationer har ställts på hushållsvattnets kvalitet.

Hälsoskyddsmyndigheterna övervakar kontinuerligt kvaliteten på det hushållsvatten som vattenverket levererar. Hangös hushållsvatten fyller EU:s dricksvattendirektiv och på detta baserade kvalitetskrav i förordningen av social- och hälsovårdsministeriet.

Det senaste provtagningsresultatet kan intresserade personer läsa HÄR.

Hangö museums basutställning

Kulturnämnden beslöt på sitt möte 9.9.2008 att planeringen av en basutställning i Hangö museum påbörjas.

För detta ändamål lovades åt museet i Västra hamnens smörmagasin tre förrådsrum på hamnbassängens sida. Utställningen skulle vara i det ena större och det ena mindre förrådsrummet och i det tredje rummet kunde ordnas t.ex. upplevelseverkstäder för grupper.

Bidrag för renoverandet av fönster och vindfång har sökts från Museiverket och Nylands miljöcentral. Det kom inget bidrag från Museiverket, men Nylands miljöcentral däremot beviljade 6 000 € för projektet. Projektet övervakas av Nylands miljöcentral.

Av Nylands förbund har ansökts ett planeringsbidrag på 49 500 €. Museichef Marketta Wall har varit i kontakt med Utbildningsstyrelsen som har lovat understöda renoveringen av de aktuella utrymmena och förverkligandet av utställningen efter att planeringen är färdig.