tisdag 20 mars 2012

Det ljusnar, eller gör det det?

Då jag åkte omkring i stan i går lade jag märke till att det i västra hamnen låg rätt många fartyg, ovanligt många tyckte jag. Själv räknade jag dem inte, men det sades vara hela fem stycken som låg där för lassning och lossning. Så rysligt många fler kan väl inte ens tas emot samtidigt?

Fartygslistan som tillhandahålls av Hangö hamn visar även den på en konstant trafik under den närmaste tiden. Om den ökar eller inte vet jag ingenting om, men åtminstone finns den, trafiken, och det är väl en förutsättning för att det ska finnas arbetsplatser.

Och arbetsplatser är det som i dessa tider behövs, helt oberoende av om de kommer från hamnen eller en matbutik.

Glädjande nog visar färska siffror att arbetslöshetsgraden minskat rätt markant sedan februari i fjol. Och ännu mera under den senaste månaden. Det kan helt klart till en del bero på utflyttning, men även de lediga arbetsplatserna lär ha blivit fler än tidigare.

Och framåt sommaren brukar arbetstillfällena av tradition bli fler än under vintertid, åtminstone här i Hangö, så man kan lugnt förmoda att arbetslöshetsprocenten sjunker ytterligare innan hösten.

Låt oss glädjas över detta, så länge det varar. Till nästa vinter finns det en nog så stor risk för att samma siffror visar sig vara betydligt högre än tidigare.

Men den dagen, den sorgen.