söndag 9 januari 2011

Grov skadegörelse

Jag läser på tidningen Västra Nyland att någon sprayat vitt klotter på en rälsbuss som stod på stationen i Hangö. Vidare läser jag att polisen betäcknar skadegörelsen som grov.

I mitt stilla sinne förundrar jag mig över hur vår rättsbalk fungerar om det är möjligt att syssla med ett dylikt brottsrubricerande. Om dessa, som det sägs 2 till 4 personer för polisen vet inte utan gissar, blir stämplade som grova brottslingar, för lite klotter på en rälsbuss, vad vore det då om de hade slagit in några fönster? "Jättegrovt"?

Pojkarna och flickorna som sysslar med dylikt är just det: pojkar och flickor. Om 20 år så skäms dessa ungdomar över sitt tilltag om naturen får ha sin gilla gång. Men om de blir stämplade som "grova" brottslingar kan det gå åt helvete.

Och så undrar jag över hur det kan vara grov skadegörelse då det rör sig om en rälsbuss. Har det någonting att göra med att vi alla är lika inför lagen, även jag och VR, att göra? Om någon hade sprayat biografens reklamskyltar fulla med färg eller din husvägg blivit målad vit hade polisen knyckt på nacken och kallat det skadegörelse, kort och gott.

 Men man kan kanske ta det som en opinionsyttring, en protest mot att tågen aldrig går? Då är det inte ens straffbart.