fredag 12 juni 2009

Sämre förbindelser

Tågstrejk

Notera att förbindelserna mellan Hangö och övriga Finland blir sämre under ett dygn.

Tågtrafiken i hela Finland stannar måndag 15.6 på grund av Järnvägsanställdas Förbunds och Järnvägstjänstemannaförbundets arbetsinställelse. Trafiken avstannar måndag 15.6 kl. 03.00 och kommer igång igen tisdag 16.6 kl. 03.00. Avbrottet berör såväl person- som godstrafiken.

De Järnvägsanställdas förbund och Järnvägstjänstemannaförbundet har beslutat marschera ut från sina arbetsplatser på söndag kväll i protest mot VR:s sparprogram och statens ägarstyrning. Förhandlingarna med regeringen ledde ingen vart. Enligt fackförbunden är strejken total.

Järnvägsmannaförbundet strejkade senast 1957.


Sommarnöje i sommarstaden

Tidningen "Hangö" kan den 12 juni 1892 berätta om följande kulturevenemang:

- Cirkus till Hangö. Cirkus Robinson gjorde i går hos magistraten anhållan om att å järnwägstorget härstädes få uppföra en cirkusbyggnad af 90 fots diameter och 35 fots höjd, för att uti densamma gifwa cirkusföreställningar från och med den 25 dennes. Sällskapet som består af öfwer 30 hästar och 55 personer, uppträder för närwarande i Åbo och gästade för något år sedan landets norra städer samt gjorde sig därunder bekant som ett mera framstående cirkussällskap.

Mngqikana på besök


Hangö stad får i dag besök av Sydafrikas ambassadör Mngqikana. Bakgrunden till besöket är de samtal som fördes i november.

Hangös dåvarande stadsdirektör Axberg och hamnens representanter besökte ambassadör Mngqikana, i Helsingfors när papperskoncernen M-Real hade sålt två fabriker till Sydafrikanska Sappi. Läs om det HÄR.

Ambassadören besöker nu i sin tur Hangö.

Fina badvatten

Till allas vår glädje

Vattenprover har blivit tagna från våra badstränder. Resultaten visar att bakterienivån är låg och förekomsten av alger är lika med noll.

Proven uppfyller kvalitetskraven och rekommendationerna på badvatten för de undersökta och observerade egenskapernas del.

De nyfikna kan ta sig en titt på siffrorna på Hangö stads hemsidor genom linken HÄR.

De officiella badständerna är ju som bekant Bellevue, Plagen, Tulludden, Märsan, Silversand och stranden i Lappvik.

Plums i bara, den som vågar! Vattnet är ungefär 12 gradigt för tillfället.