tisdag 17 mars 2009

Arbetets vänner

Tidningen Hangö kan den 17 mars 1892 berätta om följande trevliga händelse:

- Gåfwa. Konsul K. W. Korsman förärade i går till den härstädes under bildande warande föreningen "Arbetets wänner" en summa af 250 mk, att anwändas för sång och musik. Såwäl i anledning häraf som med hänsyn till det stora intresse konsul K. städse wisat de musikaliska intressena i staden, uppwaktades han i går på aftonen med sång af swenska sångföreningen. Sedan Suomis sång afsjungits utanför konsul K:s bostad, blefwo samtliga medlemmar inbjudna och undfägnades med kaffe och thé. Sångföreningen kallade härwid konsul Korsman till sin hedersledamot samt inwalde honom i den kommité, som äger uppgöra förslag till stadgar för föreningen "Arbetets wänner".


Sprinklersystem till Astrea och HVC

Enligt räddningslagen bör vissa byggnader, såsom Astrea och Hvc:s bäddavdelningar förses med ett automatiskt släckningssystem (sprinklersystem) ifall utrymningen inte kan ske inom den fastslagna utrymningstiden. Alternativt kan personalresurserna ökas så att utrymningstiden uppfyller kravet.

Räddningsmyndigheterna har i samband med de lagstadgade brandsäkerhetsgranskningarna ställt krav på byggandet av sprinklersystem i ovan nämnda byggnader. Kraven baserar sig på de säkerhetsutredningar som enheterna uppgjort. I dessa utredningar konstaterar enheterna entydigt att de inte kan sköta utrymningen inom utsatt tid.

En tidtabell för förverkligandet av dessa projekt skall uppgöras i samråd med räddningsmyndigheterna. Planeringen bör kunna utföras i år och installationsarbetena åren 2010–2012. Kostnaderna per objekt torde uppgå till ca 100 000 – 150 000 € beroende på omfånget. Dessutom påverkas priset av eventuella pumpinstallationer ifall vattentrycket är dåligt.

Stadsstyrelsen som väntat negativ till asylmottagning

Politikerna i stadsstyrelsen i Hangö vill inte ha en förläggning för asylsökande i staden. I går kväll beslöt styrelsen som väntat att meddela TE-centralen att staden inte är redo att administrera en förläggning för asylsökanden.

Styrlesens ordförande, Jouko Kavander, SDP, förklarar att det är undervisningen i skolan som gör att Hangö säger nej:
-Det har visat sig att staden får stå för skolkostnaderna och det blir extra jobb då de inte kan språket och dessutom stannar en del bara en liten tid i staden. Vi måste också spara pengar. Det är enkelt att dra in utgifterna på investeringssidan, men inte på driftssidan.

Vänsterförbundets Birgitta Gran ville att staden tar emot asylsökande även om Hangö inte har resurser att sköta den administrativa delen. Gran ville också att staden i utlåtandet skulle skriva att staten svarar för att kostnader som uppstår i samband med till exempel skolgången , men det förslaget fick inget understöd.

Stadsstyrelsen skulle också ta ställning till beredningens förslag som gick ut på att Hangö kan förhandla om en förläggning om det före detta åldringshemmet Ljungbo grundrenoveras med statliga medel.

Keijo Larila, SDP, föreslog att den texten stryks, men Larilas förslag förlorade med rösterna 4 mot 5. Kvander understödde Larilas förslag (YLE Västnyland, Radio Vega)

Hangö fortsätter i alla fall att ta emot de 25-30 så kallade "kvotflyktingarna" var tredje år. Vad angår den humana aspekten i denna fråga, anser stadsstyrelsen att de medmänniskor vi bör tänka på. är de som bor i Hangö.