tisdag 14 september 2010

Kommunikationer

Jag hade ämnat skriva ett inlägg i går gällande de, eventuellt och troligtvis, i framtiden minskade tågkommunikationerna mellan Karis och Hangö. Men den "Nokia mokkula" som jag har lånat fungerar definitivt inte tillfredsställande här ute i skärgården. Nätet är glesare än de gamla flundernät jag hade för avsikt att bedriva fiske med.

Nedläggandet av persontrafiken på ovan markerade banavsnitt är ingen ny tanke inom VR, och återigen är det lönsamheten som får stå som orsak. Tidigare hot har vi här i Hangö tagit som ett tecken på att godstrafiken har varit av så pass stor omfattning, främst då i form av vagnar med papper, att persontrafiken helt enkelt varit i vägen.

Så är ju tyvärr inte fallet nu.

Nu motiveras det hela med minskade statsanslag. Och minskade statsanslag leder till färre turer. Färre turer leder till krympande mängd resenärer, vilket leder till ännu sämre lönsamhet vilket sen igen leder till ännu mindre statsanslag. Vilket i slutändan, på ett sätt som kommer att verka helt naturligt, leder till total nedläggning av persontrafiken på avsnittet Hangö - Karis.

Men kanske bussbolagen applåderar?