fredag 3 april 2009

Aktuellt även i dag

Torsdagen den 3 april 1890 kan vi i lokaltidningen Hangö läsa följande:

Man får ej spänna bågen för högt. Redan senaste sommar förspordes från badgästernas sida ganska allmänna klagomål öfwer de i jämförelse med förhållandet wid öfriga inhemska badorter öfwerdrifwet höga hyrorna härstädes. Enligt hwad wi förnummit, ser det ut såsom om åtminstone en del willaägare detta år ytterligare skulle söka uppskrufwa prisen å sina bostadslägenheter. Mot detta förfarande måste wi inlägga en bestämd protest. Ty härigenom löpa wi lätt risken att se badgästernas skara minskas i stället för att ökas, och detta wore för wår stad en oberäknelig skada. De andra kurorterna göra stora ansträngningar för att draga publiken till sig. Må wi då ej genom en kortsynt winningslystnad lämna wåra konkurrenter wapen i händerna i en täflan, där wi eljes af naturen och omständigheterna äro utrustade med så många företräden!

Rubrikfrieri

Yle Västnyland har gått med i denna roliga lek. Åtmistone tycker jag det är roligt. I dag ståtar man, så här långt med följande två rubriker:

Kalldusch för Hangö stads anställda samt
Grundtryggheten i Hangö vänder stenar

Det är naturligtvis frågan om de inbesparingar staden är tvungen att göra. Men det här då:

"Hangö stads anställda blev tagna på säng i går när samarbetsförhandlingarna med stadens anställda inleddes. Budet nu är permitteringar i 3-4 veckor samt att nio peroner kan sägas upp."

Man kan ju hoppas att de fick kaffe, så de inte var helt yrvakna där de förvånade satt i sina sängar och förhandlade. Fast det var väl där kallduschen kom in?

Och i grundtrygghetsnämnden:

"Det var mest tal om stenar som ska flyttas för att grundtryggheten ska hitta nya lösningar som leder till inbesparingar."

Man får ju innerligen hoppas och tro att grundhetens ordförande "Putte" Lindström med vice "Babsu" Wikberg vet söka sina lösningar på annat sätt än genom att flytta stenar. Jag tror stenflyttning hör hemma på tekniska sidan. Inget ironiskt menat, Sten sitter säkert säkert där han sitter.

Öva med nödraketer på lördagen

Hangö Sjöräddare ger en möjlighet att öva med nödraketer på lördagen den 4.4.209 kl. 10.00 - 16.00

Meningen med övningen är att ge båtfolk möjlighet att säkert öva på att använda röda fallskärmasraketer, röda handbloss och röksignaler med deras egna utrustning.

Före skjutningen kommer varje deltagare att få utbildning hur man använder just de nödsignaler som han/hon har.

Övningen hålls på Koppnäsudden på lördagen den 4.4.2009 kl. 10.00 - 16.00. Arrangören har rätt att pga. säkerhetsskäl begränsa rörelsen på skjutområdet. Arangören har även rätt att inhibera övningstillfället vid t.ex. mycket hård vind.

För Hangö Sjöräddares personmedlemmar är övningstillfället gratis, familjemedlemmar som bor på samma adress som en föreningsmedlem får också delta gratis i övningen. För andra än föreningsmedlemmar kostar det 15 € /familj att delta i skjutningen, dvs. föreningens årsavgift. Betalningen sker på plats i samband med att ni anmäler er till övningen. Ni kan även bli medlem i föreningen vid anmälningstillfället varav övningstillfället är gratis. Det kostar endast 15 € per år att vara medlem i Hangö Sjöräddare och det är ett utmärkt sätt att stöda sjöräddningsverksamheten.