tisdag 24 januari 2012

Tortyr?

Inrikesministeriets nyhetsbrev, som trillade ner för en stund sedan, låter som följer:

Riksdagens biträdande justitieombudsman Jussi Pajuoja utfärdare ett beslut i slutet av 2011, i vilket bland annat statistikföringen över polisens hemliga tvångsmedel behandlades. Bland annat Helsingin Sanomat skrev om beslutet den 24 januari.

Det har inte varit fråga om att med avsikt undanhålla uppgifter, utan de låga siffrorna berodde på statistikförings- och rapporteringssättet, som senare ändrats. I utredningen för 2010, som lämnades i mars 2011, var man redan medveten om problemet i anslutning till statistikföringen. Detta problem finns inte längre i utredningen för 2011, som lämnas i 2012.

Inrikesministeriet ger till riksdagens justitieombudsman varje år en berättelse om användningen av hemliga tvångsmedel hos polisen. Inrikesministeriet anser det mycket viktigt att de högsta laglighetsövervakarna får riktiga och tillräckliga uppgifter för sin tillsynsuppgift.

Väderprat

Det är snö i luften, känns det som. Om den känslan är rätt leder det inom kort till att det även är snö på marken. En snabbtitt på väderleksprognosen som Meteorologiska Institutet ger, utlovar ymnigt snöfall från inom ungefär ganska snart nu och så ska det fortsätta fram till torsdag morgon.


Det betyder snöskottning. Men det betyder också halka och annat elände, så ta det försiktigt i trafiken. Förhoppningsvis betyder det inte denna gång strömavbrott, men ho vet, så som våra elbolag verkar sköta inbesparingarna i år kan man aldrig vara säker.

Det har påpekats, eller snarare framställts en förfrågan, om vart allt det "gamla Hangö" jag brukar skriva om tagit vägen. Och så har jag fått en gliring om att jag inte längre citerar tidningen Västra Nyland.

Varför jag skulle behöva göra någondera vet jag inte, men för att, så här mitt i vintern, slå en hög flugor i en smäll, så ska jag publicera en liten bild över hur vädret såg ut den vecka som gått - för många år sedan. Klippet är saxat ur tidningen Västra Nyland och gäller tiden 19-24 januari 1890: