torsdag 26 januari 2012

Uteblivna tidningar

"Tidningsutdelningen strular i Hangö", berättar Hangötidningen - Hangonlehti på FaceBook i dag och länkar vidare till sin hemsida. Det gör jag också, såhär.

Antalet missnöjda och irriterade prenumeranter som tagit kontakt med Hangötidningen på grund av uteblivna tidningar har ökat markant under de senaste månaderna, säger man som inledning på artikeln. Orsakerna går att söka i underleverantören Itellas dåliga service.

Även tidningen Västra Nyland har lidit av samma problem under en längre tid, så sent som i dag fick jag dagens nummer med den vanliga posten. I Ekenäs lär de vara riktigt i blåsten med att få ut tidningarna. Och det är naturligtvis underleverantören som är den skyldige.

Hufvudstadsbladet har jag inte sett röken av sedan i höstas, grannens postlåda har nog fått några obeställda nummer av den. Vad som här är orsaken vet jag inte, men det är möjligt att det är någon underleverantör som inte klarar sina skyldigheter.

Kontentan? Tidningsutdelningen i Finland strular.

I dessa tider, då tidningarna allt mer beklagar sig över gratisutbudet av nyheter som YLE står för, förhöjda skatter och kostnader samt minskade intäkter på reklamsidan tycker jag att det är konstigt att man inte tar tag i problemet. Ordentligt.

Har man en underleverantör som sköter sig så dåligt att den egna företagsverksamheten blir lidande finns det ett i andra länder välbeprövat medel; Sparken åt fanskapet och stäm dem inför rätta med krav på ersättning för förlorad inkomst samt krav på ännu större ersättningar för lidande och värk förorsakad till resultat av tappad kredibilitet bland kunderna.

Några miljoner åt HT, några fler åt VN och en hel drös till HBL kanske skulle får Itella och liknande giganter att börja se över vilken sorts inbesparingar som i längden är lönsamma.

För det är nog inte tidningsutdelarna man ska skylla på, det är de herrar som lyfter vinsten som är orsaken.