lördag 4 april 2009

Vilt slagsmål

Tidningen Hangö den 4.4.1914:

I går på dagen inträffade åter å Tegelbruksområdet ett vilt slagsmål, varvid knivar och yxor utgjorde vapnen,

Några beryktade huliganer hade tidigare på dagen pokulerat till samman, varpå slagsmål uppstod. En av de överfallna, E. W. Nyström, boende i Antikainens villa, fick ett knivhugg i låret, en annan U. E. Saxberg erhöll ett blodsår i huvudet. En av slagskämparna, en viss Lindholm, kunde ännu i går afton ej anträffas av polisen, en annan K. Österlund, har instämts att svara för sitt dåd vid nästinstundande ting i Ekenäs. De två sistnämnda männen bo i Hirveläs villa å Tegelbruksområdet.

Affärsbyggnadstomt i Östra hamnen

Hangö stads erbjuder en tomt för affärsbyggnad på Östra hamnens område för arrendering och för uppförande av en byggnad för affärsverksamhet.

Tomten, på vilken det fanns en kiosk, är belägen öster om strandmagasinen. Tomtens areal är 270 m2 och byggrätten uppgår till 200 m2-vy.

Stadsstyrelsen har fastslagit arrendet för tomten samt övriga villkor som har att göra med överlåtelsen.

Anbud på tomten ska riktas till stadsstyrelsen och försett med märket "Östra hamnens tomt" insändas till Hangö stad, tekniska och miljöverkets administrativa avdelning under adress Sandövägen 2, 10960 Hangö. Anbudet ska lämnas in senast 22.4.2009 kl. 15.00.

Uppgifter om kravet på innehåll i anbudet samt övriga förfrågningar fås av tekniska direktören Sten Öhman.

För att göra det en aning lättare för hugade spekulanter bifogar jag här ett utdrad ur stadsstyrelsens protokoll:

1.
Byggandet av tomten ska anpassas till stadsbilden och landskapet. Detta gäller byggnadens mått, höjd, form på taket, fasadmaterial, disposition av fasaden, färg samt detaljer såsom miljö och utomhusanläggningar.

2.
I arrendeanbudet ska ingå planer för byggande av tomten, investeringens storlek samt karaktären och innehållet på den verksamhet som idkas på tomten.

3.
I anbudet ska nämnas den önskade arrendetiden samt öppetsäsongen.

4.
Tomtens årsarrende är 2 % av omsättningen, dock minst 2.000 € bundet till levnadskostnadsindex.

Det tokiga med det här är, att en eventuell företagare själv får stå för byggnadskostnaderna. Sedan ska densamma betala arrende på tomten i ett tidsbundet kontrakt, som brukar vara mellan 2 och 5 år i Hangö. Då dessa år gått, kan företagaren bli utkastad och någon annan får ta över. Intressant är också att ledamot Johansson anmälde jäv i detta beslut.