torsdag 26 mars 2009

Dr Klopsch i Hangö

Tidningen Hangö kan den 26 mars 1903 berätta om följande minnesvärda händelse:

Dr Klopsch i Hangö.
Ångaren Oihonna, som i går på morgonen anlände hit från Stockholm inseglade i hamnen i full flaggskrud och förde på stortoppen stjärnbaneret. En och annan undrade hvad orsaken härtill kunde vara, men så snart ångaren hunnit närma sig kajen erhölls från befälet underrättelse om att den för nödlidande i Finland och Sverige så varmt intresserade människovännen doktor Klopsch fanns ombord.

Nyheten var en fullkomlig öfverraskning för de få, som råkade befinna sig å kajen, och då dr Klopsch' ankomst var obekant för alla öfriga hangöbor, kom honom ej heller några sympatibevis till del vid ångarens ankomst.

I afvaktan på tågets afgång kl. 4 e.m. stannade dr K. ombord på Oihonna till något öfver kl. 3, då han i sällskap med sin sekreterare begaf sig till stationshuset. Hit hade en stor allmänhet redan i god tid samlat sig för att egna resenären sin hyllning, och då han några minuter före tågets afgång beträdde perrongen öfverräckte af damer på orten till honom en blomsterpjes, beledsagad af i några orduttalad tack för hans människokärlek och för hans själfuppoffrande arbete för de nödlidande i landet, hvilket med sympati och tacksamhet följts af hela vårt folk.

D:r Klopsch tackade för hyllningen, därvid gifvande uttryck åt sin kärlek att arbeta för alla dem och alla folk som lida.

Sångkören uppstämde härpå "Savolaisen laulu" och "Hangö marsch", och tackade d:r Klopsch sångarena, mindre dock å egna vägnar, som han uttryckte sig, än å de tiotusende amerikaners vägnar, hvilka bisprungit honom i hans hjälp till det finska folket. Han sade sig komma att medföra till sitt hemland de bästa intryck af vårt land och folk.

Härtill svarade publiken med ett lefve för Amerika, och då tåget satte i gång beledsagades d:r Klopsch på sin afffärd af ett allmänt niofaldigt lefve.

Nyberg hade fel, Kerkelä rätt.

VN skriver i dagens nummer under rubriken:

Hangö får övervaka gräsklippare.

Helsingfors förvaltningsdomstol har förkastat arbetarskyddsfullmäktige Lars Nybergs besvär över att stadsingenjör Martti Kerkelä anskaffat ett lokaliseringssystem för tekniska verkets fordon.

Nyberg ansåg att det strider mot personuppgiftslagen

Kerkelä beslöt i maj 2008 att köpa ett system för lokalisering och uppföljning av tekniska verkets fordon. Därefter informerades personalen om systemet.

* * * * *

Visst, gräsklipparna hör säkert också till de fordon som tekniska verket vill veta var de befinner sig, men jag tycker att det är osmakligt av tidningen Västra Nyland att på detta sätt förlöjliga en rätt så allvarlig fråga; Har en arbetsgivare rätt att övervaka dig hela tiden? Jag misstänker, att redaktören som skrev rubriken kanske inte har satt sig in i frågan.


Fisketillstånd år 2009 - för yrkesmässigt fiske

År 2008 beviljades 10 personer rätt till yrkesmässigt fiske på Hangö stads vatten. För i år har Hangö Fiskargille lämnat in en ansökan, som omfattar 11 personer.

Lov för yrkesmässigt fiske beviljas personer, som är Hangöbor och uppvisar intyg över att de ingår i yrkesfiskarregistret.



Bildningsnämnden föreslår att följande personer beviljas rätt att utöva yrkesmässigt fiske med 40 nät på stadens vatten:

Magnus Ekström
Svetlana Ekström
Pirjo Haapajärvi
Anders Malén
Agnetha Sundqvist
Jörgen Sundqvist
Nils Sundqvist
Björn-Erik Rosvall
Sven-Olof Lindqvist
Tage Gustafsson
Sune Boström

Tillståndet är i kraft under år 2009 och kostar 100 € (moms ingår). Tillståndet är
personligt.

På området, som förvaltas av forststyrelsen, gäller samma regler som på Hangö stads vatten.