onsdag 17 mars 2010

Hoppis på agendan


Då var det dags att aktualisera "Hoppis", det gamla hopptornet i Märsan igen. Det är något över tradition med den diskussionen redan, tycker jag. År efter år blir den utdömd, men lika sjutton står den gamla mastodonten kvar.

Att tornet är i dåligt skick, det har aktualiserats nog så många gånger. Och att det skulle krävas muddringsarbeten och eventuellt sprängningar för att få tillräckligt djup. Men det är nog inte hela problemet. Hela området har fått en prägel av soptipp. Förr fanns där ju en liten kiosk som sålde glass och lemonad, numera ser man bara skräp och urdruckna ölflaskor.

Att riva ner det 45-åriga hopptornet och bygga ett nytt vore helt klartt det bästa alternativet, men med tanke på dagens ekonomiska situation i staden är detta alternativ tyvärr knappast möjligt. Och att bara riva ner utan att ha ett alternativ i stället, är inte heller så bra.

Återstår då reparation. Få se hur långt staden kommer med den summa på 4000 euro som tekniska föreslår att ska satsas på detta ändamål. Troligtvis inte långt.

Arbetsförhållanden på Bengtskär

Tiderna förändras. Här en kort beskrivande episod från tiden då Bengtskärs fyr restes, saxad ur tidningen "Hangö" 17.03.1906:

- På Bengtskär, där som bekant arbetena med den blifwande fyrbyggnaden som bäst pågå, hade den senaste starka stormen gjort sig märkbar sålunda, att stänk oupphörligt kastades öfwer klippan, och hela det därstädes befintliga dynamitupplaget spolades till hafs. Ett från den fasta hällen lössprängt, owanligt stort stenblock, hade af den wåldsamma sjön satts i rörelse, och för warje wåg, som kom inrusande mot klippan, dunkade stenblocket mot fasta berget med en kraft, som gjorde att de på klippan wistande personerna "tyckte sig känna" hurusom hela klippan skakade.

Det uti en naturlig reserwoar i berget förwarade drickswattnet hade under stormen blifwit starkt bemängdt med saltwatten.


Arbetsstyrkan uppgår f. n. till cirka 50 man.



Den som är intresserad av fyren på Bengtskär och dess historia, kan läsa en kort historík med fina bilder på: http://www.bengtskar.fi/historik.htm