fredag 27 mars 2009

"Extreme" erfarenheter

Tidningen Hangö kan den 27 mars 1924 berätta om följande farofyllda resa:

En äventyrlig färd i snöstorm och skruvis.
En åkare och en springgosse illa ute.

Senaste måndag på dagen sändes från firman Victor Ek A.B. posten ut till de båtar, som lågo i isen mellan Gustavsvärn och Båklandet, med yttrycklig order för budet att medtaga skidor. Emellertid överlät den person, som fått ordern, sedermera uppdraget åt en springgosse, som vid 4-tiden på e.m. gav sig iväg - utan skidor. Han lyckades likväl taga sig fram till Finlandia, men sedan gick det illa. Då han skulle taga sig fram till de längre ut belägna fartygen, gick han vilse i tjockan och skulle antagligen ha kommit ut till havs, såvida han icke fått syn på Hangö fyr, då han vände och efter flera inplumsningar lyckades taga sig tillbaka till Finlandia, där han stannade över natten.

Emellertid hade man i staden blivit orolig för hans öde och vid 7-tiden sändes en åkare jämte en springgosse att efterhöra honom. Genast efter det dessa kommit ned på isen, bröt snöstormen lös, och inom kort kunde de knappast se handen framför sig. De fortsatte dock och beslöpto följa Voimas skärgårdsränna åt ut till fartygen, men huru det var, begynte de följa rännan österut i stället för västvart. Slutligen då de trodde sig närmare målet gingo de över rännan och styrde kosan - ut mot Finska viken. Till all lycka vill hästen ich gå mot vind utan "cirklade" sig fram tills de stötte på land - Djupkubben. Isen hade då redan begynt skruva över allt och hästen var utom sig av skräck. De blevo tungna spänna av denna och sedan söka sig upp på land för att undvika vidare inplumsningar. Från 10 på kvällen till 6 på morgonen fingo de så, våta och trötta, kampera på en oskyddad klippa i rykande snöstorm allt medan den skruvande isen dånande tornade upp sig till flera meters höjd kring och på klippan. De båda ungdomarna sökte genom att springa av och an hålla sig varma, medan däremot hästen led oerhört. Slutligen grydde dock morgonen och man kunde begiva sig på hemväg, trots intensiv tjocka. Härvid gingo de åter ned sig och hade all möda i världen att rädda sig själva och hästen. Denna blev slutligen så uppskrämd, att den vägrade att taga ett steg framåt, såvida icke en person gick framför ledande densamma. Efter oerhörda ansträngningar lyckades de dock slutligen dödströtta taga sig i land. Även den först utsände springgossen lyckades, vid sjutiden taga sig i land efter ytterligare ett par inplumsningar.

Budgeten ses över


På grund av den allt sämre ekonomiska situationen kommer såväl skatteinkomsterna som hamninkomsterna i budgeten 2009 att bli mindre än beräknade. Därför är det nödvändigt att i motsvarande grad skära ner utgifterna i budgeten.


Efter regeringens beslut om ökning av kommunernas andel av samfundsskatten uppgår skillnaden mellan budgeten och de uppskattade verkliga inkomsterna till ca 1 300 000 euro. Skillnaden vad gäller kommunalskatten kan i dagens läge uppskattas till 1 000 000 euro.

Sammanlagt blir detta ett underskott på uppskattningsvis 2 300 000 euro.

Hamninkomsterna är i budgeten för år 2009 beräknade till 10 500 000 euro. Hamnens uppskattade verkliga inkomster till 6 500 000 euro. Omfattande nedskärningar i utgifterna i budgeten för år 2009 är nödvändiga.

Stadsstyrelsen föreslår i måndag att:

- grundtrygghetens driftsutgifter minskas med 400 000 euro
- bildningsnämndens utgifter minskas med 80 000 euro
- tekniska, miljö- och vatten- och avloppsverkets driftsutgifter minskas med 100 000 euro
- hamnens driftsutgifter minskas med 50 000 euro

I budgeten för år 2009 ingår investeringar sammanlagt 7 922 900 euro. Förvaltningarna uppmanas inkomma med förslag om nedskärning av investeringsanslagen förvaltningarna åläggs att noggrant gå igenom alla avgifter och hyror och utföra nödiga justeringar i desamma.

Stadsstyrelsen uppmanar samtidigt förvaltningarna att påbörja effektiva åtgärder för att åstadskomma 1,5 milj. euros personalutgiftsinbesparing.

Ny krog öppnar i kväll

I kväll utökas Hangös utbud av restaurang- och kaféutrymmen i året runt bruk.

Klockan 19 öppnar Mika Isakssons och Henrik Sandins gemensamma satsning "Café & Bar Boulevard" i det Lignellska huset i hörnet vid torget.

- Det blir en kombinerad kafé/bar i europeisk stil som också får en uteservering, ett citycafé till sommaren, berättar Isaksson.

Det kommer inte att serveras varm mat men nog bakverk och räk- och laxsmörgåsar, möjligen ett plockbord med kall fisk och uppskärningar och osttallrikar.

- Vi kommer inte att ha á la carte-mat men möjligen ett sallads- och fiskbord till sommaren. Till det kan man avnjuta en öl eller ett glas vin, med en espresso med grappa till efterrätt. Vi har ju A-rättigheter, påpekar Isaksson.

Han säger att han också har beredskap att ordna med take-away-portioner ifall det efterfrågas. Isaksson och Sandin kommer själva att vara på plats så mycket de hinner vid sidan om deras arbeten i Hangö hamn.

Baren pryds av gamla förstorade foton från Hangö hamn.

- De representerar ett stycke Hangöhistoria och gör att vi framstår litet som en sjömanskrog, säger Isaksson. Förutom spelen finns stora tv:n i varje rum som möjliggör det för kunderna att följa med sportevenemang, t.ex. ishockey, fotis och formel I.

- Vi kommer alltid att ha öppet för alla. Vi har inte privattillställningar, försäkrar Isaksson.