torsdag 14 mars 2013

Hangö församling växer

Det är ju numera inte enbart kommunerna som i inbesparingarnas tidevarv ska sammanslås, även församlingarna är utsatta för en likadan process. Men inte ens det är nytt under solen, genom tiderna har församlingarnas gränser dragits än hit, än dit, beroende på hur det världsliga samhället utvecklas.

1909 bestämdes det att den kring Hangö stad liggande landsbygden skulle bilda en del av Hangö församling, under namnet Hangö landsförsamling, det hela förverkligades sedan 1910.

Den 14 mars 1908 kan vi i tidningen Hangö läsa om vem och vilka det var som planerade hur stadens omliggande landsbygd, dvs Täcktom, Hangöby, Sandö och Båklandet, skulle avskiljas från Bromarv och bilda Hangö landsförsamling. Referatet är skrivet av signaturen "Bromarfbo":

Kyrkostämma uti Bromarf.

Bromarf den 12 mars 1908.

I dag voro medlemmar af Bromarf kommun sammankallade till kyrkostämma. Förhandlingarna gällde möjligt förestående afskiljande af Täcktom, Hangöby, Sandö och Båklandet från moderförsamlingen och införlifvande med Hangö landsförsamling samt de därmed förenade ekonomiska förhållandenas ordnande.

Vid denna stämma, som leddes af kontraktsprosten Bergroth från Ingå i enlighet med förordnande från Borgå domkapitel, skreds ej till annan åtgärd, än nedsättandet af en kommitté för ärendets närmare förberedande.

Till ledamöter i densamma valdes:
Från Täcktom herrar Gylphe och Dahlgren, från Hangöby hemmansägaren Strandberg och tegelmästar Öblom, från Bromarf doktor Sandell, magister Bredenberg och förvaltaren Söderlund. Dessutom framhöll socknens kyrkoherde, att kyrkorådet ägde deltaga i kommitténs förhandlingar.

I sammanhang härmed må nämnas att bemälde kyrkoherde, då frågan för ungefär tre och ett halft år tillbaka upptogs till behandling på en kyrkostämma, förordade en sådan delning af socknen, med det förbehåll, att så länge han förestode prästämbetet i församlingen, hans lön skulle, oberoende däraf som hittills oafkortat utfalla.