fredag 21 november 2008

Grillkiosken vid torget

På dagens Hangö Tidning utlåter allas vår fenomenale Biggan, Birgit Brunow, sig om de långa väntetiderna vid "grillkiosken vid torget". Jag kan upplysa Biggan, och alla övriga som undrar, att kiosken i fråga heter Sibylla. Jag vet dessutom från säker källa att Biggan inte en enda gång gästat ifrågavarande etablissemang under de nuvarande ägarnas tid.

För en som verkligen uppskattar skräpmat, likt jag, är Sibylla verkligen att rekommendera!

blogarama - the blog directory

Julgatans öppning

I morgon, lördagen den 22.11, öppnas Julgatan i Hangö.

Andelsbanken bjuder på traditionell julgröt i Forum och Visans Vänner sjunger julsånger. Biograf Olympia bjuder barnen på gratis filmföreställning klockan 14.30. Välgörenhetsföreningarnas traditionella julbasar ordnas mellan klockan 15-17.

Butikerna i centrum har öppet till klockan 18.00.

Julljusen tänds 16.00 och julgatans öppningstal hålls i år av Outi McDonald.

Nytt för i år är att bankerna Aktia och Nordea bjuder på fyrverkeri. Fyrverkeriet går av stapeln klockan 17.30.

Nämnas bör också att julgubben med tomtar har sålt renarna och skaffat sig ponnyer.

Slutpaketerat i Hangö?

Det är fortfarande oklart vem som sköter postens verksamhet i Hangö i framtiden.

Postbolaget Itella meddelade i augusti att Hangö hör till de orter där postkontoret stänger och verksamheten flyttar över till ett postombud. Itella förhandlar som bäst med affärskedjor och andra intresserade företag i Hangö men det har inte ännu fattats några beslut gällande fortsättare av postens uppgifter.

Det innebär att det inte alls är klart när postkontoret stänger i Hangö.


Hangö guiders höstmöte

Hangö Guider har hållit sitt stadgeenliga höstmöte.

Vid mötet återvaldes hela styrelsen. Som ordförande fortsätter Tarja Kvarnström, och som styrelsemedlemmar Helena Lesh-Saarinen, Leena Immonen, Ulla Lindström och Maritta Sariola.

De övriga auktoriserade guiderna i staden heter Tarja Heino, Erica King, Bodil Malmlund, Carina Malmlund, Tuula Masalin, Anita Valmiala samt Marketta Wall.

Enligt statistik från turistbyrån har turismen i Hangö varit livligare än förra året. Under det gångna året har guiderna förutom allmänna turer i staden också gjort temaguidningar såsom Gystavsvärn och Gäddtarmen, Mannerheim i Hangö, krigstida historien i Hangö, Badhusparkens villor. Man har vandrat i emigranternas fotspår och följt Matti Remes deckarhjälte Ruben Waaras vägar.

Hangö Guider verkar som tidigare för att upprätthålla och vidareutveckla medlemmarnas yrkeskunskap och för Hangöturismens bästa.
Föreningen vill också öka Hangöbornas kunskap om sin hemstad och höja intresset för Hangö.



Filippinskt fall

En Filippinsk besättningsmedlem skadades vid en arbetsolycka ombord på ett Holländskt lastfartyg vid 10.30 tiden igår.
Mannen var i färd med att, från en stege, lösgöra låstappar till en anordning avsedd för säkring av last då han föll ned i lastrummet från två och en halv meters höjd.

Enligt polisen slog han ryggen rejält, och fick för den skull lov att söka vård. Han ådrog sig inga livshotande skador.

Tryggare skolväg i Hangöby

Trafiksäkerheten vid Hangöbyskolan ska öka. Det sker bland annat genom att bygga två farthinder och stänga några gator för motorfordonstrafik.
Trettioen föräldrar från Hangonkylän koulu sände en skrivelse till Hangö stad där de önskade några förbättringar och nu har de alltså blivit bönhörda.

Östergårdsgatan kommer att stängas för motorfordonstrafik för dem som kommer körande mot Hangöbyvägen österifrån, berättar mätningstekniker Ralf Toivari på tekniska verket.
Han föreställer sig ett stadigt, fysiskt hinder som stora stenar, betonggrisar eller liknande.
- Jag har också tänkt mig några låga buskar för att ge en mera positiv bild, säger han.

Samtidigt byggs en vändplats för bilar på Östergårdsgatan.
Backagatan är en annan gata där man planerar avstängning för motorfordon. Den ena stängningen kommer uppe vid Fiskaregatans korsning, den andra nere vid Kapellhamnsgatans korsning.

Utanför skolan, i korsningen Östergårdsgatan-Hangöbyvägen, planeras ett 25 meter långt farthinder.
- Vitsen med det är att det är mindre obekvämt för långa fordon, till exempel bussar. Båda axlarna är uppe på farthindret samtidigt, förklarar Toivari.

Ett annat farthinder är tänkt att byggas i korsningen av Backagatan och Skepparegatan.

Bold and Beautiful inom tekniska sektorn

I Hangö har förmännen inom den tekniska sektorn utfärdat flera varningar i år till personalen. Tekniska nämnden behandlade några av dem på onsdagskvällen. Vem är det som ska ta itu med konflikterna?

Ett ärende gällde en varning som en tjänsteman fick i samband med att en sommarvikarie sades upp och ett annat fall handlar om personal som inte följer de varningar de fått. Bland annat beslöt tekniska nämnden på onsdagskvällen att chefen för vatten- och avloppsverket vid behov får säga upp personal som trots uppmaningar och skriftliga varningar inte använder skyddsutrustning.

Nämndens ordförande, Carl-Göran Karlsson, säger att enda lösningen är att förmännen pratar med personalen. Ledamöterna Gunnel Helander och Kari Nöjd håller med. Helander påpekar att hon med förmän menar alla förmän, inte enbart tekniska direktören och stadsingenjören.

Helander och Nöjd säger att det inte är tekniska nämndens sak att reda upp problemen.

-Vi kan däremot stöda personalen när den börjar diskutera, säger Kari Nöjd.

Carl-Göran Karlsson anser att det är bra att problemen diskuteras, det är inte heller bra att mörklägga dem.

Kanslichef Jukka-Pekka Halme berättar att det inte finns några instruktioner där det står att stadsdirektören ska ingripa i konflikter, men stadsdirektören kan ingripa genom att föredra ärendet i stadsstyrelsen utan att gå via tekniska nämnden.

Tekniska nämnden kan i sin tur föra ärendet vidare till fullmäktige om nämnden anser att tekniska sektorn inte fungerar.


Klappjakt eller enmansprocess?

Vid tekniska nämndens möte på onsdag behandlades beredskapen att sköta underhållet av gatorna. Stadsingenjör Martti Kerkelä hade uppsagt alla tidigare arrangemang och underhandlat om en ny lösning med chaufförerna. Detta har fackavdelningen JHL 109 inte velat godkänna och förtroendemannen har, enligt beredningen, uppmanat arbetstagarna att inte underteckna avtalet. Se Beredskapsavtalet här.

Stadsingenjören drog bort ärendet från tekniska nämndens föredragningslista och säger att han inte vill kommentera frågan. Han vill inte heller uttala sig i fråga om stridigheterna mellan ledningen, facket och vissa anställda vid tekniska verket.

Tekniska verkets direktör, Sten Öhman, menar att situationen på tekniska verket i sig inte är inflammerad.
- Det handlar om en enmansprocess som kostar skattebetalarna en hel del pengar och upptar oskäligt mycket tid som borde användas till produktivt arbete. Beredskapsavtalet är märkligt då största delen av de berörda godkänt avtalsförslaget men inte huvudförtroendemannen. Senaste vinter kostade beredskapsavtalet skattebetalarna 45.000 euro och nyttjades två nätter, säger Öhman.

Tekniska nämndens ordförande Carl-Göran Karlsson säger att situationen i tekniska verket inte kan betäcknas som normal, men att ärendena går framåt i saklig anda.
- När det kommer nya chefer är det naturligt att arbetssätten förändras, säger han. Arbetsfördelningen mellan tekniska nämnden oc personalsektionen är inte klar, tekniska nämnden borde ha ett större personalansvar, fortsätter Karlsson,

Viceordförande Seppo Immonen är särskilt kritisk till stadsingenjörens agerande i vinterunderhållsfrågan.
- Där har han hotat anställda med uppsägning vilket han enligt mitt förmenande inte har befogenhet till, säger Immonen.

Vid mötet på onsdag behandlades besvär som inlämnats till Helsingfors förvaltningsdomstol och stadsstyrelsens personalsektion mot stadsingenjörens beslut att utse en av stadens långvariga trädgårdsmästare till vikarierande parkförman i stället för en annan tjänstinnehavare som skött tjänsten under tidigare år. Tjänsteinnehavaren stod bakom besvären.

Parkförman Merja Rönkkö menar att beslutet om vikarie togs förhastat utan att hon hördes. Förmannen Lars Nyberg har sedan många år vikarierat Rönkkö i parkfrågor och Hannu Koivisto i skogsärenden.
- Nyberg har alltid skött sitt arbete varigenom jag kan förstå om han tog beslutet hårt. Den nuvarande vikarien Helena Boström-Mäkelä är också fullständugt kompetent och jag har rekommenderat henne som arbetsbas, men hade inte räknat med det här, säger Rönkkö.

I nämnden behandlades också uppsägningen av en sommararbetare, som enligt parkförmannen vägrat utföra sitt arbete och uppträtt agressivt.

I fråga om uppsägningen hänvisar hon till sin ställning som förman, med rätt att anvisa arbeten och arbetstid.
- Han nekade och det uppstod en hotfull situation. Jag berättade om uppsägningen för stadsingenjören och lät honom förstå att sommararbetaren kund tas tillbaka om någon annan tog ansvaret för honom. Så skedde inte, säger Rönkkö.

Huvudförtroendemannen Lars Nyberg är inte anträffbar för en kommentar.

Dråpförsök utreds

Hangöpolisen utreder ett misstänkt fall av dråpförsök som inträffade på onsdagseftermiddagen i en privat bostad belägen i norra delen av stadens centrumområde.

En kvinna född 1956 knivhögg, med en brödkniv, sin sambo, en man född 1947, flera gånger på olika håll i kroppen. Mannen fördes till Ekenäs sjukhus för vård, men har inte livshotande skador.

Alkoholen har eventuellt andel i det skedda, anger äldre konstapel Robert Fröman vid Hangöpolisen.

Polisen grep kvinnan och utreder fallet.


I fötterna på "laman"

Sparförhandlingarna på stuveribolaget Hangö Stevedoring har inte ännu lett till några resultat.

Enligt huvudförtroendemannen Dennis Finnberg vill bolaget minska på personalen men stuvarna tycker att det inte finns skäl att skära ned i antalet fast anställda då bolaget varje dag också anlitar tillfällig arbetskraft. Siffran för de dagsanställda har under de senaste veckorna legat på cirka 15 varje dag.

Spar- eller anpassningsförhandlingarna inleddes i början av november och om de inte leder till resultat, kommer regelrätta samarbetsförhandlingar sannolikt att inledas på Stevedoring i december.

Målet med förhandlingarna är inbesparingar och parterna har hittills inte velat uttala sig om exakt hur stort sparkravet är.


Helo permitterar hela sin personal för fyra månader.

Personalen får förkortad arbetsvecka från december till mars 2009.

Bastu-ugns och ångaggregattillverkaren Helo Group permitterar hela sin personal på 100 personer i Hangö och på kontoret i Esbo. Samarbetsförhandlingarna slutfördes på måndag.

- Situationen är dyster, säger tekniska direktören Jorma Bexar. Hemmamarknaden inom byggbranschen tvärstoppade för cirka en och en halv månad sedan, samma sak gjorde marknaderna i USA och Ryssland.

- Det är ingen överraskning för oss, uppger produktionspersonalens huvudförtroendeman Maija Kainulainen. Självklart känns det illa, men vi hoppas på en vändning före utgången av mars.

Saunatec Group susselsätter totalt cirka 300 anställda vid fabrikerna i Hangö och Kurikka.


Allt fler jobb på bilimportföretagen i Hangö är hotade. På Assistor kommer ett trettiotal anställda inte att få fortsatta arbetskontrakt.

Fyrtio tidsbundna har redan tidigare fått gå och dessutom ett tiotal som var anställda via bemanningsföretag.

Huvudförtroendeman Keijo Larila förklarar att bilimportören Assistor i Hangö kan minska personalstyrkan med upp till ett hundra utan att säga upp en enda fast anställd.

Från kommunalvalets efterdyningar

Höger- och vänsterblocket i Hangö är nu överens om fördelningen av politisk makt i stadens förtroendeorgan. Resultatet är en slags millimeterrättvisa som speglar det ytterst jämna valresultatet. Men de två minsta grupperna får ingenting.

Vänsterblocket med sdp (13 platser i fullmäktige) och vänsterförbundet (3 platser) leder ordet i stadsstyrelsen samt de tunga nämnderna: grundtrygghet, bildning och tekniska.

Det exakt lika stora högerblocket med sfp (13 platser) och samlingspartiet (3 platser) svingar klubban i stadsfullmäktige samt hamn-, miljö-, kultur- och revisionsnämnden.

Vänstern har med andra ord ledarskapet i de organ som i pengar mätt är de viktigaste. Men det skapar inga problem eftersom blocken också enats om en annan princip. Det block som leder ett organ, har minoritet i det organet. Det innebär att högerblocket har majoritet i de tunga nämnderna och stadsstyrelsen, förklarar sfp:s Sture Söderholm efter förhandlingar med sdp på torsdagskvällen (20.11).

Inga namn klara

Några namn ger de två stora inte ännu ut. Förhandlingarna fortsätter. Det är heller inte ännu klart om samlingspartiet och vänsterförbundet får några ordförandeposter. Sture Söderholm (sfp) vet att det finns intresse för ordförandeskapen.
- Jag hoppas att det till och med finns konkurrens.

Centerpartiets Eero Koli och kristdemokraternas Outi McDonald blir utan nämndeplateser.

Det som däremot verkar rätt klart nu är att de minsta fullmäktigegrupperna centern (2 platser) och kristdemokratern (1 plats) inte får några nämndplatser alls. Centerns Eero Koli fick mest röster i Hangö efter socialdemokraternas Ulf "Putte" Lindström och sfp:s Sture Söderholm. Men centerns röstetal räcker inte till några platser, inte heller kristdemokraternas.

Söderholm och Lindström tycker också att Koli gick ut med för hårda krav när han efter valet krävde en ordförandepost i stadsstyrlsen.
- Det var ju alldeles för stora krav. Om man gapar efter mycket så kan man ofta mista hela stycket, säger Söderholm.

Lindström vill dock inte stänga alla dörrar och luckor för kristdemokraterna. Han säger att de fortfarande kan få något.

Koli tycker att man borde beakta väljarnas vilja istället för att syssla med vad han kallar kabinettpolitik och maktkamp. Koli vill inte gå in på hurdana åtgärder han nu tänker vidta, men säger att mycket ännu kan hända.

Efter beskedet från förhandlingarna mellan vänsterblocket och högerblocket var överraskningen stor också bland kristdemokraterna. Outi McDonald var den kvinna i Hangö som samlade mest röster i kommunalvalet. Hon hade hoppats på en plats i grundtrygghetsnämnden och förundrar sig nu över de förhandlande parternas förfarande. McDonald hoppas fortfarande på möjligheter till samarbete och att hennes plats i grundtrygghetsnämnden skall kunna bli aktuell i de kommande förhandlingarna nästa vecka.