fredag 21 november 2008

I fötterna på "laman"

Sparförhandlingarna på stuveribolaget Hangö Stevedoring har inte ännu lett till några resultat.

Enligt huvudförtroendemannen Dennis Finnberg vill bolaget minska på personalen men stuvarna tycker att det inte finns skäl att skära ned i antalet fast anställda då bolaget varje dag också anlitar tillfällig arbetskraft. Siffran för de dagsanställda har under de senaste veckorna legat på cirka 15 varje dag.

Spar- eller anpassningsförhandlingarna inleddes i början av november och om de inte leder till resultat, kommer regelrätta samarbetsförhandlingar sannolikt att inledas på Stevedoring i december.

Målet med förhandlingarna är inbesparingar och parterna har hittills inte velat uttala sig om exakt hur stort sparkravet är.


Helo permitterar hela sin personal för fyra månader.

Personalen får förkortad arbetsvecka från december till mars 2009.

Bastu-ugns och ångaggregattillverkaren Helo Group permitterar hela sin personal på 100 personer i Hangö och på kontoret i Esbo. Samarbetsförhandlingarna slutfördes på måndag.

- Situationen är dyster, säger tekniska direktören Jorma Bexar. Hemmamarknaden inom byggbranschen tvärstoppade för cirka en och en halv månad sedan, samma sak gjorde marknaderna i USA och Ryssland.

- Det är ingen överraskning för oss, uppger produktionspersonalens huvudförtroendeman Maija Kainulainen. Självklart känns det illa, men vi hoppas på en vändning före utgången av mars.

Saunatec Group susselsätter totalt cirka 300 anställda vid fabrikerna i Hangö och Kurikka.


Allt fler jobb på bilimportföretagen i Hangö är hotade. På Assistor kommer ett trettiotal anställda inte att få fortsatta arbetskontrakt.

Fyrtio tidsbundna har redan tidigare fått gå och dessutom ett tiotal som var anställda via bemanningsföretag.

Huvudförtroendeman Keijo Larila förklarar att bilimportören Assistor i Hangö kan minska personalstyrkan med upp till ett hundra utan att säga upp en enda fast anställd.

Inga kommentarer: