fredag 21 november 2008

Från kommunalvalets efterdyningar

Höger- och vänsterblocket i Hangö är nu överens om fördelningen av politisk makt i stadens förtroendeorgan. Resultatet är en slags millimeterrättvisa som speglar det ytterst jämna valresultatet. Men de två minsta grupperna får ingenting.

Vänsterblocket med sdp (13 platser i fullmäktige) och vänsterförbundet (3 platser) leder ordet i stadsstyrelsen samt de tunga nämnderna: grundtrygghet, bildning och tekniska.

Det exakt lika stora högerblocket med sfp (13 platser) och samlingspartiet (3 platser) svingar klubban i stadsfullmäktige samt hamn-, miljö-, kultur- och revisionsnämnden.

Vänstern har med andra ord ledarskapet i de organ som i pengar mätt är de viktigaste. Men det skapar inga problem eftersom blocken också enats om en annan princip. Det block som leder ett organ, har minoritet i det organet. Det innebär att högerblocket har majoritet i de tunga nämnderna och stadsstyrelsen, förklarar sfp:s Sture Söderholm efter förhandlingar med sdp på torsdagskvällen (20.11).

Inga namn klara

Några namn ger de två stora inte ännu ut. Förhandlingarna fortsätter. Det är heller inte ännu klart om samlingspartiet och vänsterförbundet får några ordförandeposter. Sture Söderholm (sfp) vet att det finns intresse för ordförandeskapen.
- Jag hoppas att det till och med finns konkurrens.

Centerpartiets Eero Koli och kristdemokraternas Outi McDonald blir utan nämndeplateser.

Det som däremot verkar rätt klart nu är att de minsta fullmäktigegrupperna centern (2 platser) och kristdemokratern (1 plats) inte får några nämndplatser alls. Centerns Eero Koli fick mest röster i Hangö efter socialdemokraternas Ulf "Putte" Lindström och sfp:s Sture Söderholm. Men centerns röstetal räcker inte till några platser, inte heller kristdemokraternas.

Söderholm och Lindström tycker också att Koli gick ut med för hårda krav när han efter valet krävde en ordförandepost i stadsstyrlsen.
- Det var ju alldeles för stora krav. Om man gapar efter mycket så kan man ofta mista hela stycket, säger Söderholm.

Lindström vill dock inte stänga alla dörrar och luckor för kristdemokraterna. Han säger att de fortfarande kan få något.

Koli tycker att man borde beakta väljarnas vilja istället för att syssla med vad han kallar kabinettpolitik och maktkamp. Koli vill inte gå in på hurdana åtgärder han nu tänker vidta, men säger att mycket ännu kan hända.

Efter beskedet från förhandlingarna mellan vänsterblocket och högerblocket var överraskningen stor också bland kristdemokraterna. Outi McDonald var den kvinna i Hangö som samlade mest röster i kommunalvalet. Hon hade hoppats på en plats i grundtrygghetsnämnden och förundrar sig nu över de förhandlande parternas förfarande. McDonald hoppas fortfarande på möjligheter till samarbete och att hennes plats i grundtrygghetsnämnden skall kunna bli aktuell i de kommande förhandlingarna nästa vecka.

Inga kommentarer: