söndag 18 januari 2009

Global uppvärmning

Somliga påstår att detta med global uppvärmning är ett nytt fenomen. Nåja, här i Hangö har vi för det mesta haft milda vintrar, sträng kyla hör närmast till undantagen. Här ett exempel från tidningen Hangö den 18 januari 1891:

Äfwen djuren i fågelriket tyckas blifwit bortblandade af Europas märkliga wäderleksförhållanden. Torsdagen den 15:de på morgonen syntes några bofinkar söka sig föda bland matresterna som utkastats på isen från ångbåtarna i hamnen, och dagen förut sågs ett par swanar i Kola wiken nära badanstalten.

* * * * *

I samma nummer kan vi också läsa följande fågel- och väderrelaterade notis:

Allorna ha under sistförlidna höst warit ganska talrikt representerade i wåra trakter. Sålunda har en "skäribo" från Twärminne för sin del nedlagt icke mindre än c:a 200 exemplar. Till och med ännu denna tid på året lär den icke wara sällsynt och torde orsaken härtill närmast få sökas i den nu rådande, för allan särdeles gynsamma wäderleken, ty som kändt söker den sig under wanliga förhållanden redan i december till sydliga watten.

Smånotiser från polisen

Den gångna veckan verkar ha varit ovanligt lugn i vår lilla stad.

En lyktstolpe fälldes och lampans skyddskåpa stals på Bromarvsgatan, vilket av polisen klassas som skadegörelse och snatteri.

En personbil körde i det hala väglaget kl. 00.30 på torsdagen ut i kurven mellan Mannerheimvägen och Råvägen. Bilen framfördes av en 38-årig man, varken han eller den manlige passageraren skadades.