torsdag 6 maj 2010

Morgonkaffe i Smörmagasinet

Företagarnas och stadens gemensamma morgonkaffe tog i dag upp arrangemangen kring inkommande sommars Regatta, det nya evenemanget Hanko Sea & Beach samt problemen den årligen återkommande svansen.

Efter en kort inledande presentation, hållen av Kare Johansson, presenterade Ari Heinilä de planer man har inför evenemanget Hanko Sea & Beach.

Happeningen, är tänkt att rikta sig främst till barnfamiljer och Hangöbor, enligt de visioner man nu har. På detta sätt är det meningen att man ska "skrämma bort" de kringvandrande fyllona. Det tjugotal olika idrottsutövningsformer och fritidssysselsättningar som ska presenteras under veckoslutet kommer att hålla till på stränderna mellan Frihetsmonumentet och Bellevue. På prorammet står paddling, dykning, simning, fallskärmshoppning, vindsurfing m.m. Allting är avgiftsfritt och ingenting ska vara inhägnat. Däremot kommer Appelgrensvägen att vara avstäng för biltrafik som i fjol. Där är det tänkt att de besökande ska få prova på cykling och rullskridskoåkning.

Var Medi-Heli ska landa nämndes inte.

Jukka-Pekka Halme berättade för sin del att staden inte kommer att vara avstängd som tidigare år, att staden inte anställer några extra vakter eller traffikdirrigerare och att det från stadens sida inte inkallas några extra poliser. Några pass där det står att man är Hangöbo behövs inte heller.

Antagligen märks det ändå.

Yrjö Sahlstedt avslutningsvis berättade om arrangemangen kring seglingarna förvirrade vi oss plötsligt in på svenska språket, varmed jag tappade tråden. Så mycket förstod jag i alla fall, att träbåtar byggda före 1965 har fått en ny klass. Classic, tror jag. Och att juniorseglarnas föräldrar inte låter sina juniorseglare segla i Hangö för att här roivas så mycket. Men om det står det med stor säkerhet mera i VN och kanske de tar upp saken på Radio Vega Västnyland.

Och javisst ja; Ari Heiniläs vision av staden Hangös framtid måste jag få citera (översatt):
- Vi vill göra Hangö till söderns Ruka.

Bit i det, ni.