torsdag 28 januari 2010

Skyddade hus


Kulturnämnden bestämde häromdagen att skyddsmärka Revellska huset i hörnet av Esplanaden och Halmstadsgatan.

Huset, som är färdigställt 1966, ritades av den kända arkitekten Viljo Revell (bilden till vänster).

Förutom "silta-city" har Revell i Hangö ritat gamla Kudeneule (1955), nuvarande Printal, och ute i världen bl.a. stadshuset i Toronto. Nej, de liknar inte varandra.

Vad en skyddsmärkning i dagens tider har för praktisk betydelse vet jag inte, då samma märkning verkar gå att avlägsna lika lätt som Hyvons kalsonger i tiderna.

Se bara på Engelska magasinet i hamnen.

Till samma lista med skyddsobjekt vill museiverket bifoga redan nämnda Printal och järnvägsstationen. Med tanke på hur tågtrafiken utvecklar sig i denna del av landet förstår jag att museiverket intresserar sig för det senare objektet.

I vintermörkret

Tidningen Hangö berättar söndagen den 28 januari 1894 om annalkande ljusare tider för lokalbefolkningen:

- Profbelysning anstäldes i går på aftonen med en såsom på prof hitrekwirerad ny gatlykta jämte lampa från A. W. Enboms plåtslageri i Helsingfors. Lyktan, som är af modernaste konstruktion, betydligt större än wåra nuwarande och dessutom 5-kantig samt upptill försedd med mjölkhwitt glas, har uppstälts å Boulewardsgatan utanför poliskammargården och syntes, enligt de slutsatser man af profbelysningen war i tillfälle draga, lofwa godt för framtiden. Man kan nämligen utan öfwerdrift påstå, att lyswidden, jämförd med de äldre lyktornas, är åtminstone 50 procent större, förutom att själfwa skenet är betydligt klarare.

Till sitt pris är själfwa lyktan dessutom något billigare än de förra, men det är att antaga att petroleumåtgången för lampan skall betydligt stegras. Sedan man ytterligare hunnit anställa prof med ännu en annan sorts gatlykta, som till formen är 4-kantig, och till priset 3 mk billigare än den förutnämnda, skall en definitiw uppgörelse om 10 st. nya gatlyktors anskaffande äga rum.