tisdag 9 mars 2010

Vattenläckage

Vattendistributionen avbröts på Kapellhamnsvägen avsnittet Halmstadsgatan - Kadermogatan i dag, 9.3., kl. 12.00 på grund av en vatterörsläcka.

Också trafiken på avsnittet är avbruten. Vattnet påkopplas och vägen öppnas när arbetena är utförda.

Ännu med anledning av kvinnodagen

Som bekant firades runt om i världen i går den internationella kvinnodagen. I anledning härav tycker jag att följande klipp, från tidningen Hangö den 9 mars 1909, kan te sig passande:

- Varför äro kvinnorna vackra? På detta spörsmål svarar den engelske antropologen professor Lanes, att det är därför att de i allmänhet icke bruka sin hjärna till verkligt intellektuellt arbete.

Professor Lanes har gjort sina observationer på 1,600 kvinnor, som tillhöra de mest olika nationer och raser på jorden, och han har kommit till det resultatet, att andligt arbete, vare sig det rör vetenskap, konst eller affärer, har en skadlig inverkan på kvinnans skönhet.

För att klart bevisa detta anför han ett speciellt exempel. I engelska Indien finns en hindustam, Zarostammen, varest alla seder och bruk äro rakt motsatta de europeiska. Det är kvinnan som friar, är hon som handhaver stammens angelägenheter och övervakar arbetet, medan mannen stannar hemma, sköter barnen, skurar golv och lagar mat. Resultatet härav har då också blivit, att männen i stammen äro mycket vackra, medan kvinnorna utan undantag äro mycket fula.

Professor Lanes säger slutligen: "Därför äro vackra kvinnor i regel föga intelligenta, medan man sällan ser en intelligent dam, som är vacker".

Han är inte så över sig artig, denne mr Lanes.

* * *

Helt osökt får jag en känsla av att professor Lanes empiriska forskningsarbete kanske var en aning vinklat, och jag frågar mig hur dåtidens tidningsmän kunde se sina fruar i ögonen efter att ha tryckt sådan smörja.