fredag 17 juli 2009

Fallskärmshoppning

Den nygrundade föreningen Hankoniemen lento ja luonto - Hangöudds flyg och natur rf. går ut med ett budskap som i korthet lyder: Begränsa fallskärmshoppningsverksamheten så att dessa följer statsrådets normer för buller.

Detta enligt en insändare av föreningens ordförande Håkan Långstedt i Hangötidningen.

I samma insändare ger Långstedt även länken till den nygrundade förenings hemsidor, www.hlly.fi. Ett besök på dessa sidor kan berätta att det enda, åtminstone på svenska, de innehåller är en länk till en adress man bör skriva under för att stoppa fallskärmshoppningen.

Av nyfikenhet klickade jag på den, och se på! 13 underskrifter, med hemorter som följer:

Raseborg 4
Helsingfors 3
Täktom 2
Jyväskylä 1
Kyrkslätt 1
Hangö 1

Samt en person som inte vill ha sitt namn i nätet.

Själva ärendet tar jag ingen ställning till, men det är ganska talande, tycker jag, vem det igen är som bestämmer över vad som händer i Hangö.

Sport

På Svenska Yle läser jag att 19-årige Linda Sandblom gjort väl ifrån sig i 22-åringarnas europeiska mästerskap i höjdhopp i Vilnius, Litauen. Om jag förstått saken rätt, är Linda ett av Hangö IK's trumfkort här i Västnyland.

En annan sorts sport läser jag om i tidningen "Hangö", nummer 84 den 17 juli 1892:

- Sport. Bland andra tillfälliga gäster hafwa under senast förflutna wecka äfwen twå unga damer, stadda på fotwandring besökt wår stad. De raska wandrerskorna hade i lämpliga, genom ständigt upprepade strida regnskurar afbrutna dagsmarscher tillryggalagt wägen från hufwudstaden öfwer Lojo hit och funno under ett par dagars wistelse här badinrättningen all right, lawn-tennis spelet passabelt, kägelbanan utmärkt och Hangös kontinuerligen wattendrypande gråwäder jämförelsewis föga osympatiskt. Återfärden anträddes med ångbåt.

Det är inte utan att jag förstår de unga damerna.


Bridgeveckan


I dag inleds den traditionella Bridgeveckan i Hangö.

Under tiden från i dag fram till och med söndagen den 26:e spelas det i Hangö FM-, Cup- och andra turneringar i staden. Som arrangör står Hangö Bridgeklubb.

Bridgeveckan, som är en 56 år gammal tradition, har tidigare ordnats delvis i Casino idrottshall och delvis i Hotell Regattas utrymmen. Dessa utrymmen är inte längre för detta ändamål till förfogande, så redan förra sommaren ordnade Bridgeklubben, med hamnnämndens lov, sin tillställning i Smörmagasinets utrymmen och på restaurang Maret.

Samma arrangemang gäller även i år.

De spelare jag talat med, anser att utrymmena i Smörmagasinet är helt ok, men avståndet in till centrum onödigt långt. Smörmagasinet ligger ju en aning avsides, och i synnerhet för äldre människor är det långt att gå till diverse inkvarteringsplatser.

Hangö besöks under veckan av ca. 500 spelare, många med sina familjer som supporters.