fredag 17 juli 2009

Fallskärmshoppning

Den nygrundade föreningen Hankoniemen lento ja luonto - Hangöudds flyg och natur rf. går ut med ett budskap som i korthet lyder: Begränsa fallskärmshoppningsverksamheten så att dessa följer statsrådets normer för buller.

Detta enligt en insändare av föreningens ordförande Håkan Långstedt i Hangötidningen.

I samma insändare ger Långstedt även länken till den nygrundade förenings hemsidor, www.hlly.fi. Ett besök på dessa sidor kan berätta att det enda, åtminstone på svenska, de innehåller är en länk till en adress man bör skriva under för att stoppa fallskärmshoppningen.

Av nyfikenhet klickade jag på den, och se på! 13 underskrifter, med hemorter som följer:

Raseborg 4
Helsingfors 3
Täktom 2
Jyväskylä 1
Kyrkslätt 1
Hangö 1

Samt en person som inte vill ha sitt namn i nätet.

Själva ärendet tar jag ingen ställning till, men det är ganska talande, tycker jag, vem det igen är som bestämmer över vad som händer i Hangö.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har aldrig kunnat tänka mej att man skulle kunna grunda en förening för att förhindra en annan förenings verksamhet!

Borde det inte också finnas någon regel om att om man skall protestera mot något lokalt så bör man vara skriven i ortens böcker?

Anonym sa...

håller med om det..för min del får dom hoppa..bor själv rätt nära flygfältet och störs inta ett juta av det..

Anonym sa...

Är det verkligen en registrerad förening (rf), se deras "stadgar"? Vilka sitter i styrelsen? Kombinationen Flyg - Natur är märklig. Eftersom de tydligt motsätter sig fallskärmshoppning och kamping, varför då inte ta med bilism och båtar som "stör" s.g.s året runt i och kring Täktom. Protesterar mot protesterna.

Anonym sa...

Lite skumt är det allt.
Man ser ju vem som initierat det hela men det kan ju vara en sk "hoax".
Ingenting behöver vara sant på internet.

Anonym sa...

Vansinnigheter

Taxiflygälskare sa...

"Sommarhangöbon Patricia Hällfors hör till dem som vill grunda en ny förening som bättre skall se till verksamheten vid flygfältet i Täktom. I detta nu ställer staden inga miljökrav och bullergränsen måste följas säger Hällfors." Läser jag i ett gammalt inägg på Västra Nyland.

Då det i arrendeavtalet står följande:

"Arrendatorn är medveten om de skyldigheter som finns för området. Arrendatorn är skyldig att verka på det sätt som förutsätts i luftfartstillståndet och övriga myndighetstillstånd."

Så ,misstänker jag, som vi säger på Åland, att Patricia är ute och jolar.

Dessutom. Kanske någon kunde ta henne allvarligare om hon betalade skatt till Hangö.

Unknown sa...

Till min stora förvåning hittade jag på nätet det kontrakt som det i kommentaren här ovanför hänvisas till.

http://www.hanko.fi/city/djulkaisuSE/kokous/20091420-5-555.PDF

"Arrendetiden börjar i och med undertecknandet av detta kontrakt och slutar 31.12.2019."

DET tycker jag att är ett BRA kontrakt! ;)

Fredrik Selin sa...

Jag citerar: "Själva ärendet tar jag ingen ställning till, men det är ganska talande, tycker jag, vem det igen är som bestämmer över vad som händer i Hangö."

Hur kan man antyda att denna minoritet på 13 personer (+/- utbölingar??) "bestämmer i Hangö"? Också om 400 personer skulle skriva på en adress för antihopparna och antiflygarna så utgör dessa inte ens 5% av befolkningen. Resterande 95% har ingen åsikt, störs inte nämnvärt av flygning, ogillar inte hoppandet aktivt, tycker att hoppandet är ok, gillar flyg osv - alla andra schatteringar finns också. Men framför allt: dessa förmenta "naturvänner" bestämmer INTE och skall inte bestämma över vad som sker i Hangö. Eller menar skribenten att de i verkligheten bestämmande, som skrivit på avtalet med flygklubben inte egentligen borde få bestämma? Folkvalda....?
Hur som helst:
1) Pacta sunt servanda. Existerande avtal löper ut 2019 och om inte avtalsbrott föreligger kan det inte hävas om inte synnerligen grava skäl föreligger.
2) Var skall den nygrundade föreningen ta de 5000€ (eller var det 2 x 5000 €) som de lovar staden årligen för kontraktet på flygfältet.
3) Många med mig tycker att flygfältet snarare är en outnyttjad resurs, som skulle kunna ytterliga höja Hangös profil (positiva exempel Jämijärvi, Oshkosh, mfl).
Jag skulle kunna lägga till 4), 5), och många fler argument FÖR att inte bara flygfältet, utan också många många andra Hangöideer och -initiativ snarare än att torpederas borde understödas på det varmaste. Vi är tillräckligt isolerade här ute på udden som det är utan sabotage från miljöföreningar, natur&flygdrömmare och rent avundsfolk.

Inga-Lill sa...

Håller helt med Fredrik Selin. Vet inte när gällande avtal går ut (framår inte), men stadsfullmäktige remitterade i maj ärendet på förslag av Ulf Lindström, så det nya avtalet som skulle gå ut 2019 har inte ännu undertecknats och således inte heller trätt i kraft. (Protokollen finns på Hangö stads hemsidor).

Krister sa...

let it fly!!!

Unknown sa...

För att få den här grejen, faktamässigt, rätt. Stadsfullmäktiges protololl från den 13 maj:

Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att till Hangö Flygfältsförening rf arrenderas i Täktom by ett flygfältsområde vars areal är 37,9 hektar ända till 31.12.2019 mot 2 500 euros årsarrende och i övrigt enligt av stadsstyrelsen föreskrivna arrendevillkor.

Beslut
Förslaget godkändes.

Så långt hur enkelt och klart som helst. Men...

Under diskussionen i ärendet föreslog fullm. Ulf Lindström understödd av fullm. Stig Sundberg att ärendet remitteras.

Ordföranden frågade om fullmäktige enhälligt kan godkänna Ulf Lindströms förslag. Då ingen motsatte sig förfarandet, konstaterade ordföranden att stadsfullmäktige enhälligt beslutat remittera ärendet.

I klartext betyder det här att stadsstyrelsen godkänner, och dessutom understöder, verksamheten på Täktom flygfält.

Medan de mera politiskt inriktade personerna i fullmäktige inte vågar ta ställning.

Anonym sa...

Nå. Enligt den här nygrundade traditionen, så motsätter vi oss först i efterskott. I Hangö,

Anonym sa...

Och ordförande på mötet var? Ulf Putte Lindström?

Anonym sa...

Kanske det nu skulle vara på tiden att sätta stopp åt Patricia Hällfors och hennes ideér?

Vad tror ni händer om hon och föreningen hon har varit med och grunda får avtalet till flygfältet? Hopparna bort?

Vad vill hon efter det bestämma över?

Anonym sa...

Om jag förstår de politiska svängara rätt betyder detta, att stadsfullmäktige remitterat ärendet tillbaka till stadsstyrelsen för ny behandling. Hoppas verkligen att våra politiker tar sitt förnuft till fånga och fattar beslut som gynnar hangöborna och inte alltid bara gör det som sommargästerna önskar. Oljud förekommer överallt i vår sommarstad, musik i Östra hamnen, mopeder i centrum, trafik längs Espen osv. Sommaren är kort, låt oss njuta av den!