fredag 26 december 2008

Från allmänheten

I tidningen Hangö den 26.12.1893 kan vi läsa följande insändare:

Hos redaktionen för Hangö tidning anhålls om plats för följande bemötande:

Rörande orskaken till det af redaktionen i Hangö tidnings senaste nummer med ordet oskick betecknade fall att inwisitationen af ångaren Express först senare på morgonen söndagen den 24 dennes wärkstäldes, få wi endast hänwisa till befälhafwaren å samma ångbåt, i samråd med hwilinwisationen af Express under denna mörka tid blef framskjuten till längre fram på morgonen af det giltiga skäl att icke passagerarene och besättningen, som woro i behof af en nödig och af mången efterlängtad hwila efter en swår och mödosam resa onödigtwis skulle störas genom en opåkallad tidig inwisitation, särskildt å en hälgdag då ingen lossning kommer å fråga.

På Hangö Tullkammares wägnar:
F. v. Haartman

Red. kan, med fästat afseende wid de passagerare, hwilka efter en mödosam resa möjligen önska omedelbart efter ångarens ankomst stiga i land, men genom den nu införda regimen emot sin vilja nödgas kwardröja ombord under ett par tre timmars tid, icke annat än fortfarande hålla på sin i saken uttalade mening.

Arbetslöshet

Antalet unga arbetslösa och permitterade ökar i regionen och antalet lediga arbetsplatser minskar.

Anmärkninksvärt är hur arbetslösheten stiger i Hangö. Arbetslösheten i Hangö ligger nu på 6,5 procent. Endast för en månad sedan, i oktober låg arbetslösheten i Hangö på 5,6 procent. Det är en ökning med nästan en procentenhet på en månad.

Det här beror naturligtvis på alla nedskärningar som under den senaste tiden drabbat våra stora arbetsgivare, såsom bilimportörer och hamnen.

Jämförelsetal över arbetslöshetsnivån i de västnyländska kommunerna i november 2008:
Sjundeå 3,3
Lojo 5,2
Ingå 4,2
Karis 6,4
Pojo 6,5
Ekenäs 5,1
Hangö 6,5

I Hangö har antalet arbetslösa stigit från 275 personer till 317 personer under en månad, från oktober till november.

– Det är nästan en hel procentenhet alltså en markant skillnad, säger Frank-Ole Hägglund som är byråchef på Raseborgs arbetskraftsbyrå.

Orsakerna till det ökade antalet arbetslösa är enligt Hägglund att arbetsförhållandena med olika bilfirmor upphört och antalet inhoppare i hamnen minskat. Arbetskraftsbyrån kommer att vidta åtgärder för att förbättra Hangös situation.

– Vi kommer att lotsa in folk på olika slags utbildningar som kompletterar deras nuvarande utbildning. Vi kommer också att erbjuda lönesubventioner åt arbetsgivare som inte har permitterat sina anställda, säger Hägglund.