tisdag 22 september 2009

Gröna Kajen


Restaurang Gröna Kajen försvarar fortfarande restaurangkulturens långa traditioner i Hangö. Man kan nästan kalla "Grönan" för en institution för de tre-fyra generationer som hunnit besöka stället.

Huset på Boulevarden uppfördes redan 1882 av speditören Karl Boström och ägdes senare av konsul Karl W. Korsman.

Efter andra världskriget, då kyrkan i staden var skadad, omändrades flygeldelen tillfälligt till kyrkolokal och senare användes den till klädförråd för stadens garnision. 1960 öppnades restaurangen, så vi kanske snart får ett 50-års kalas?

De första ägarna till restaurangen var Hans och Berit Shütt. Familjen Shütt sålde år 1965 etablissemanget till Anne-Marie Sundman, som gav krogen dess nuvarande namn. Det var ochså Sundman som införde den vitt berömda paellan på menyn. Pentti och Elsi Westman köpte Grönan 1972, och fortsatte med de traditionella rätterna.

Den nuvarande innehavaren Peter Stenström har satsat på live-musik. Andra förändringar har blivit påtvingade av tobakslagen och liknande styggelser, men Gröna Kajen lever vidare.

Låt oss hoppas att "Grönan" står kvar minst 50 år till!