onsdag 8 februari 2012

Kommunreformen

Arbetsgruppen för kommunalförvaltningens struktur har presenterat sitt förslag till hur landets nya kommuner ska se ut.

Arbetsgruppen föreslår på basis av en regional granskning att vi i framtiden ska ha 66-70 kommuner, jämfört med nuvarande över 300. Hur det här påverkar oss i Nyland framgår ur kartan nedan, saxad direkt ur rapporten.



Tanken bakom denna i mitt tycke vansinniga tvångstankebetonade idioti är att skapa "en sådan livskraftig och funktionell kommunstruktur som på ett bättre sätt än i dagsläget kunde trygga ordnandet av den grundläggande servicen och som är förenligare med människornas vardag och omgivning."

Visst, säkert. Min omgivning är nog så tryggad där den är, inte vill jag söka min tryggade omgivning i Ekenäs (Raseborg), inte. Men naturligtvis har även inbesparingarna en stor orsak i det hela, i förslaget omskrivs det till att "förstärka kommunernas ekonomi och de ekonomiska marginalerna."

Om kommunernas antal sänks fråm nuvarande närmre 350 till 70 förutspår jag en massiv stegring i arbetslösheten bland de kommunalt anställda, med ökade socialbidrag och minskade skatteintäkter som följd. Hur det här ska förstärka kommunernas - eller statens för den delen - ekonomi, ja det förstår jag inte.

Men jag påminner mig återigen om att detta enbart är ett förslag och förlitar mig till att det fortfarande finns en gnutta sunt förnuft bland våra folkinvalda.