torsdag 5 augusti 2010

Det krisar till sig

Gårdagens HBL innehöll en artikel från kriskommunen Hangö. I den konstaterar ett antal restaurangarbetare att orsaken till att det krisat till sig inom stadens ekonomi är de överdådiga investeringarna i hamnen samt bristen på övernattningsställen. Med de argumenten ser man Hjallis Harkimos hotellprojekt som den möjlighet till räddning staden så väl behöver.

Nå, nu är det nog knappast så enkelt att hamnens investeringar skulle vara orsak till det dåliga ekonomiska läget. Inte enbart Hangö är i kris, det gäller även många andra städer i landet. Även det stora och mäktiga Raseborg hotas av samma stämpel.

Däremot håller jag med de intervjuade om det stora problem som uppstår då vi inte har tillräckliga övernattningsmöjligheter. Visst är det bra med "dagsturister", men för att turismbranschen ska kunna blomstra behöver vi folk som kan vistas och trivas längre än några få timmar på dagen.

Efter semestrarna tar staten över skötseln av stadens ekonomi. Jag önskar bara att man från statligt håll snart skulle inse den krassa sanningen; Det är ohållbart att skyffla över mera och mera krav på kommunerna, samtidigt som man tar bort de ekonomiska förutsättningarna för att få finansieringen att fungera.

Snart har vi inte längre enbart kriskommuner, då hela landet är i kris.