lördag 14 februari 2009

Huliganer i stan

Tidningen Hangö kan den 14 februari 1914 berätta om följande gangsterfasoner:

Huliganliv å Tegelbruksområdet.

Tvenne från Helsingfors anlända lösdrivare jämte en här skriven kamrat bo f. n. i Antikainens villa å Tegelbruksområdet. I förgår stal en av männen fläsk och smör från handlanden Nurmis butik och förde bytet till sitt kvarter, där dock Nurmi, som observerat tillgreppet, fråntog tjuven hans byte och anmälde om stölden till poliskonstapeln Nummelin. Denne infann sig omedelbart med en konstapel från härvarande poliskammare och grep två av männen, medan den tredje lyckades rymma, då en av konstaplarna vände sig mot en fjärde huligan, som hotade med kniv. De gripna internerades å poliskammaren. Senare på kvällen kastades, troligen av den, som lyckats rymma, en stor sten in i Nurmis butik, varvid tvenne skådefönster splattrades. En femte huligan Hemming Järvinen uppträdde samma kväll drucken och hotade mötande personer med kniv.

Även hos en villaägare Hirvelä torde lösdrivare hysas, vilka med sitt vilda liv sprida skräck och fasa i trakten. För att dylikt skall kunna stävjas, bör en biträdande konstapel anställas å platsen varjämte åtal borde väckas mot villaägare, som hos sig hysa slika lösdrivare och samhället störande individer.

Sture Fjäder som galjonsfigur

Västra Nyland presenterar stadsdirektörskandidaten Sture Fjäder:

Sture Fjäder, född och uppvuxen i Hangö, satt länge och funderade på om han skulle lämna in en ansökan till den lediganslagna tjänsten som stadsdirektör i Hangö. En timme innan ansökningstiden gick ut den 22 december gjorde han slag i saken.

Fjäder är sedan 2004 förhandlingsdirektör vid Finlands ekonomförbund och konstaterar att han är som bäst då det blåser mest.

– Jag fyller 51 år i mars och har jobbat rätt länge på ekonomförbundet. Jag kandiderade mot Matti Viljanen om ordförandeposten inom Akava 2007. Viljanen valdes och nästa gång blir ordförandeposten ledig år 2011, men jag vet vägvalen där, funderar Sture Fjäder kring nuvarande och möjliga framtida arbetsuppdrag kontra beslutet att söka tjänsten som stadsdirektör i Hangö

– Jag är ingen byråkrat, utan satsar på ledarskap. Som stadsdirektör skulle jag vara en ledare och lobbare.

– En stadsdirektör i en stad av Hangös storlek ska vara en galjonsfigur som leder organisationen och driver staden i en viss riktning. Jag skulle göra reklam för Hangö såväl hos de stora bolagen och bland rikspolitiker som på universitet och högskolor, för att locka välutbildat folk till staden, säger han.

- Hangö har alltid varit en stad som satsat på bildning. Det finns ett bra bibliotek, man har satsat på idrott, det finns kultur och staden har sin natur med närheten till havet. Däremot tycker han att staden inte gjort tillräckligt för att locka tillbaka ungdomarna som flyttat bort för att studera. - Har man målmedvetet försökt locka tillbaka de unga? Man måste se sig i spegeln och fråga sig det.

Artikeln i sitt original är skriven av Johanna Lemström, och går att läsa här.

t. f. Stadsdirektör J - P Halme

Temporärt handhavande av tjänsten som stadsdirektör. (Eller; byråkrati på hög nivå.)

Stadsfullmäktige beslöt 10.2.2009 bevilja stadsdirektör Tom Axberg avsked fr.o.m. 1.3.2009. Axberg har hållit en välförtjänt årssemester sedan 2.2.2009 och i enlighet med instruktionen handhar kanslichefen på tjänstens vägnar tjänsten som t.f. stadsdirektör.

Stadsstyrelsen har berett besättandet av tjänsten som stadsdirektör så att fullmäktige på sitt sammanträde 25.2.2009 kan välja stadsdirektör.

Det slutliga verkställandet av fullmäktiges beslut dvs. den till tjänsten valda personens övergång till uppgiften jämte eventuella uppsägningstider kan för skötseln av tjänsten kräva en mellanperiod på flera månader.

Stadsstyrelsen har enligt 8 § 5 momentet i instruktionen för stadsstyrelsen rätt att besluta om vem som temporärt handhar tjänsten, dock för högst 3 månader.

Stadsstyrelsen föreslår att kanslichef Jukka-Pekka Halme förordnas i enlighet med sitt samtycke att sköta den lediga tjänsten som stadsdirektör fr.o.m. 1.3.2009 till dess att den som valts till tjänsten ordinarie börjar sköta nämnda tjänst, dock högst för 3 månader.