söndag 6 mars 2011

Quinquagesima

Fastlagssöndag.

Den dag som inleder de tre bästa dagarna på hela kyrkoåret. Kött, fläsk och bullar, allt vad kroppen förmår är det meningen att sopa in. Innan den 40 dagar långa fastan inleds.

Orsaken till att de kristna håller denna fasta, hur många som nu verkligen gör det, är minnet av "Jesu frestelse", någonting som har att göra med hur Jesus  förde en andlig kamp ute i öknen. Tanken är att man ska leva på vatten och bröd i 40 dagar och 40 nätter, söndagar förundantagna.

Då kan man äta Janssons frestelse, eller till och med skink-sådan.

Nu ser jag framför mig hur horder av svältande kristna, redan efter några dagar då värsta dåsigheten efter dessa tre inledande dagars utsvävelser, vallfärdar till våra lokala hamburgerbarer och bränner ned dessa i helig ilska och med ett av hunger förmörkat sinne.

Krogar och matbutiker får slå fast sina dörrar, förutom de etablissemang som betjänar de religiösa minoriteterna eller på något annat sätt är kosher, och regeringen blir krisinkallad då nationens hela ekonomiska struktur är i fara.

På EU-nivå sammankallas det blixtrande möten, röda halvmånen kommer till de krisdrabbade västerländernas hjälp för att se till att vätskebalansen hos den fort krympande befolkningen hålls stabil och i Hangö diskuterar fullmäktige om hur den krympande befolkningsmassan påverkar utbudet av hälsotjänster.

Till slut kommer all världens regeringar överens om att enda sättet att klara denna globala kris är att fortsätta som förut; tre dagar frosseri, och sedan går livet vidare.