tisdag 31 mars 2009

Regatta-projektet


Hangö stadsstyrelse bestämde på gårdagens möte att miljönämnden i Hangö kan bevilja bygglov för våningshuset på Havsgatan intill hotell Regatta.

Beslutet krävde omröstning eftersom sex ledamöter tyckte att bygglov kan beviljas utan planändring, medan tre ledamöter var av motsatt åsikt.

Enligt områdets detaljplan får högst 70 procent av våningsytan vara bostadsyta, medan byggnaden nu är ritad så att närmare 100 procent är bostäder.

Drygt 2 miljoner euro för ungdomsverkstäder


Länsstyrelsen i Södra Finlands län har av årets nationella anslag beviljat 2 070 000 euro i statsunderstöd för ungdomsverkstäder. Ansökningarnas sammanlagda belopp uppgick till cirka 3,5 miljoner euro. Sammanlagt 34 verkstadsaktörer beviljades statsunderstöd, två ansökningar avslogs. Understödet riktades huvudsakligen till verkstadstränarnas lönekostnader samt kostnaderna för korta kurser och föreläsningar för såväl verkstadstränarna som ungdomarna.

Av dessa pengar fick Hangö stad 15,000 euro till sitt förfogande. Understödet används för verkstädernas arbete med att stödja de ungas livskompetens, stärka deras sociala identitet samt deras inlärning i praktiken. Verksamheten riktar sig till arbetslösa ungdomar eller ungdomar som i övrigt riskerar utslagning.

Nämnas kan kanske, att Folkhälsan Raseborg Ab fick 42,000 euro.


Helo avslutade sina samarbetsförhandlingar

Helo Group som tillverkar bastuugnar har nu avslutat sina samarbetsförhandlingar vilket medför att hela administrationen och försäljningen kommer att flytta till Riihimäki. Personalen informerades om det här i går.

Kvar i Hangö blir nu produktionssidan och inköpssidan som sammanlagt sysselsätter drygt 70 anställda.

Timo Raiskinmäki är VD på Helo Group och säger att det nu är upp till personalen om de vill flytta med till Riihimäki. Om inte, finns det egentligen inte någon annan lösning än uppsägning för det går knappast att flytta om personal till andra uppgifter. Raiskinmäki säger också att beslutet att flytta försäljnings- samt de administrativa funktionerna verkställs "småningom, ett steg i taget”.

– Vi har ingen exakt tidtabell, men fram tills årsskiftet ska det nog vara genomfört.

Tjänstemännens huvudförtroendeman Jaana Ahokas vill inte kommentera samarbetsförhandlingarnas resultat.

– Det är alltför smärtsamt, säger hon.

Orsaken till att Helo Group vill placera administrationen i Riihimäki har att göra med geografin, säger Raiskinmäki. Helo Group har fabriker också i Riihimäki och Kurikka så Riihimäki ligger mera centralt än Hangö.