måndag 23 november 2009

Människor och minnen


I Moskvafreden den 13 mars 1940 måste Hangö tömmas och hyras ut som militärområde åt Sovjetunionen på 30 år. Alla invånarna inom området skulle flyttas på 10 dagar.

De finska trupperna ockuperade Hangö 4.12.1941. Då hade den sovjetiska basen redan några dagar innan evakuerats sjövägen. Staden var som bekant minerad och många byggnader var förstörda. Nästan hela stadens centrum med stadshuset låg i ruiner. Minor röjdes på området ännu flera år efter kriget.

Radio Vega sänder en serie kallad Människor och minnen. I den berättar många människor om dramatiska och intressanta händelser från både sina egna liv och vårt lands historia. I kväll klockan 20.30 gör vi ett besök i Hangö år 1956, 15 år efter att Hangö återlämnades.

Kan vara värt att lyssna på.

Man överbord

Det var så sent som i förra veckan jag varnade min hustru för att gå ut på däck och röka. Just av följande orsak. Jag citerar YLE:

En passagerare föll överbord från Tallink Siljas färja Victoria sent på lördag kväll utanför Hangö. Hoppet om att hitta mannen i liv är nu litet.

Jag vet nu inte om man i detta specifika fall ska skylla på tobakslagen, alkohollagen eller skattelagen, men olyckligt är det.

Olyckan skedde strax före klockan 22 cirka 15 sjömil söder om Hangö, och gränsbevakningsväsendets helikoptrar och andra passagerar- samt fraktfartyg deltog i sökandet.